To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Trzeszczy licznik -
Trzeszczy licznik
Cześć :-)
Będąc dziś na zakupach i siedząc chwilę w Stilo usłyszałem dziwne dźwięki z licznika, nigdy wcześniej nie wydawał takich dźwięków.
Jestem to takie jak by drapanie, trzeszczenie. Zaczyna się chwilę po zgaszeniu auta.
Ale gdy np otworzę i zamknę drzwi albo włączę i wyłącze radio to chwilę jest cisza potem znowu ten dźwięk.
Szukałem na necie pisze ze nie ma gdzieś masy dobrej. Na klemach były trochę słabo docisnięte śróby więc docisnąłem teraz jest bardzo mocno.
Po tym dźwięk tak jak by trochę się uciszył i częstotliwość zmalała ale nadal to występuje.
Więc co jeszcze mogę zrobić?
Czytałem że takie odgłosy może wydawać popsuty licznik ale mój jest dobry wszystko wyświetla poprawnie, żadna wskazówka nie lata itd.
Więc podpowiedzcie co mogę jeszcze uczynić aby to przestało wydawać takie dziwne dźwięki?
Dodam że 2 dni temu wyjmowałem rozrusznik wyczyściłem i wymieniłem szczotki. Teraz kręci jak szalony o niebo lepiej niż wcześniej. Ale chyba to nie mogło spowodować tych dźwięków w liczniku bo niby jak?
-
Ja taki problem miałem jak aku mi siadał, zaczęły świrować zegary i też ten dźwięk był, w moim przypadku wymiana akumulatora pomogła.
-
Tylko ze u mnie aku niby 6 letnie około ale trzyma prąd i kręci elegancko. Po 3 dniowym postoju około 0 temp odpalił bez problemu. Więc to chyba nie aku :-)
-
Szmery masz przez dłuższy czas po zgaszeniu silnika, czy występują wyłącznie w momencie gaszenia silnika? Jeśli utrzymują się przez dłuższy czas, to coś jest nie tak... U mnie szmery występują wyłącznie po przekręceniu stacyjki do pozycji MAR np. kiedy robię diagnostykę lub po uruchomieniu silnika. Pojawiają się również na chwilkę podczas gaszenia silnika. Są to dźwięki plastikowych kółek zębatych umieszczonych w silniczkach krokowych odpowiedzialnych za wskaźniki paliwa, temperatury, prędkości oraz obrotów. Z tego co czytałem na wielu forach jest to typowa przypadłość w tych zegarach i trzeba do tego przywyknąć, ewentualnie wymienić na nowe silniczki o symbolu X15-589 - te 4 białe krążki poniżej:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...fc23a47aca.jpg
Mnie się wydaje, że można z tym żyć ;)
-
Szmery są po zgaszeniu silnika. Wyjmę kluczyk że stacyjki i po chwili zaczyna być je słychać. I tak jak siedziałem 2razy po 10 minut w aucie to cały czas tak robiło.
-
Sprawdzę dziś u siebie co się dzieje po zgaszeniu silnika i zaryglowaniu drzwi.
Edit: Sprawdziłem u siebie szmery po zgaszeniu silnika, a następnie po zaryglowaniu drzwi. Żadnych szmerów nie stwierdziłem. W aucie cicho jak makiem zasiał.
-
Problemy z moim licznikiem załatwiłem kupując licznik od anglika i przekładając tarcze a następnie osiowanie. Koszt: 60 PLN.
-
Tu jeszcze cytat z innego forum
Cytat:
Witam, trochę odgrzewam kotleta, ale może komuś się przydać. Takie trzaskanie i dziwne odgłosy w głosniku oznaczają zwarcie, dokładnie to należy sprawdzić masę, miałem ten sam przypadek, gdzie elektryk powiedział mi, że jest to wina przygnitej masy. Po wyczyszczeniu wszystko jest okej, nawet prądu nie pobiera na postoju.
Więcej tutaj fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=119552
Warto zatem sprawdzić pobór prądu w stanie spoczynku. U mnie wynosi on 0,01A.
-
W wolnej chwili sprawdzę pobór prądu.
Co do masy czyściłem ją w zasadzie wszędzie. Oprócz tylko tej na podłużnicy pod aku tą już przeczyszczę jak będę poduchę wymieniał.
Zaczął mnie zastanawiać trochę aku bo dziś gdy rano paliłem rozrusznik kręcił super ale licznik zgasł czyli napięcie spadło do ok 8v przy odpaleniu. Pierwszy raz coś takiego się stało. Tak a propos ostatnio jak ładowałem to aku prostownikiem i zmierzyłem czy naładowany to wskazywał prawie 16v napięcie więc zaraz odłączyłem bo chyba to za duże napięcie. Kiedyś wskazywał 14 coś podczas ładowania. Czy takie coś może wystąpić gdy aku pada? Bo prostownik raczej dobry :-)
-
Szmery I odglosy tak jakby zwarcia to wina glosniczka w stacyjce, tego ktory podaje chocby sygnal nie zapietych pasow
-
Cytat:
Napisał
paw3leek
Szmery I odglosy tak jakby zwarcia to wina glosniczka w stacyjce, tego ktory podaje chocby sygnal nie zapietych pasow
Skąd te rewelacje? Szmery w okolicach kiery to odgłosy wyrobionych silniczków zegarów/wskaźników. Rytmiczne buczenie to odgłos aktywatorów klimatyzacji automatycznej. Popiskiwania dochodzące z tyłu to druty w oparciach przednich foteli. Kanonada przekaźników z tunelu środkowego w okresie zimowym to objaw grzałek PTC. Jest tych różnych, dziwnych dźwięków w Stilo całkiem sporo, ale głośniczek systemowy nie ma z nimi nic wspólnego ;-)