co oznacza ta strzałka shift góra dół podczas jazdy włącza się albo strzałka ww dół albo w górę?
To jest widok strony w wersji do druku
co oznacza ta strzałka shift góra dół podczas jazdy włącza się albo strzałka ww dół albo w górę?
O ile się nie myle to jest info kiedy zmienić bieg.
Czy stosujecie się do tych strzałek? Po odgłosach silnika i z doświadczenia wydaje mi się że stosunkowo szybko (przy stosunkowo niewielkich prędkościach) Tipo "każe" wrzucać wyższy bieg; 5-kę czasem już przy 50 km/h, a 6 czasem już przy 60 km/h. To nie jest odrobinę za mało jak na te biegi?
Jest za mało, mnie ostatnio wyszło ze żeby przyspieszać na 6 to wypada mieć 100km/h poniżej spalanie jest takie ze lepiej zredukowac
Ale jak jedziesz 70 na 6 tce to jest bardzo ekonomicznie. A to nie jest niańka jazdy sportowej tylko ECOniańka;)
Ja zauważyłem taka zależność. Jak gładzę delikatnie pedał gazu to szybciej sugeruje zmianę biegu. Jak wcisnę gwałtowniej to pozwala się bardziej rozpędzić i dopiero sugeruje zmianę biegu. Takie to zmyślne urządzenie.
Czyta w myślach :cool:
Przewidator jaki czy co? Jakie licho drzemie w tym urządzeniu? :)
Potrafi też "powiedzieć", żeby zredukować bieg w wiadomym celu :P
zauważyłem że ten wskaźnik bierze pod uwagę również temperaturę silnika i na zimnym często sugeruje redukcję biegu tak aby było co najmniej 1800-2000 obr/min
znaczy się ten komputer wcale taki głupi nie jest a jest wrecz przeciwnie