Witam, muszę wymienić skrzynie biegów w moim stilo 1.9 jtd 115 KM bo mam dziurę i mi olej ucieka. Robił to już ktoś? Na co zwrócić uwagę przy wymianie?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam, muszę wymienić skrzynie biegów w moim stilo 1.9 jtd 115 KM bo mam dziurę i mi olej ucieka. Robił to już ktoś? Na co zwrócić uwagę przy wymianie?
Sam bedziesz wymieniał? Jak już wymieniasz skrzynię to zobacz w jakim stanie sprzęgło, dwumasa ewentualnie zobaczyć czy nie cieknie uszczelniacz wału korbowego, możesz poduszkę skrzyni wymienić jak masz drgania na desce i pewnie jeszcze sporo innych.
A duża ta dziura? Może da się zakleić klejem do metalu dwuskładnikowym? No i w którym miejscu ona się znajduje?
Ja to bym pospawał i wyszlifował... skoro tylko dziura, to po co nowa skrzynia ??
Jw. Jak pospawa w dobrym zakładzie to będzie latać jeszcze sto lat.
jak koledzy mówią, pospawać, wyszlifować a nie całą skrzynię zmieniać.
Kupiłem już skrzynie okazjonalnie za 150 zł dziura jest w miejscu dolnej łapy która jest po prostu wyrwana ze skrzyni. A jak jest z odpowietrzeniem układu sprzęgła?
Na wężyku co idzie do wysprzeglika są dwie zawleczki. Wyciągasz ta dalej osadzoną. Ściągasz kapturek z odpowietrznika. Zakladasz wężyk i koniec do zbiorniczka. Pompujesz sprzeglem aż nie będzie pęcherzyków. Ściągasz wężyk. Zakladasz kapturek. Dociskasz czarnydo wysprzeflika i zakładasz zawleczke.
tą metodą nie odpowietrzysz sprzęgła, jak masz odbezpieczony przewód to go wyciągasz o "jedno kliknięcie" na odpowietrznik zakładasz wężyk i czekasz aż samoistnie płyn hamulcowy zacznie lecieć NIE POMPUJEMY PEDAŁEM SPRZĘGŁA, robota jest czasochłonna ze względu na " ciśnienie" a właściwie na brak ciśnienia w układzie sprzęgła (tzw: metoda grawitacyjna) , można to przyspieszyć wytwarzając ciśnienie nad lustrem płynu hamulcowego w zbiorniczku, kontrolować ilość płynu, czynność odpowierzania powtórzyć 2-3 razy