Gwizd turbo - czy to normalne?
Cześć,
zacznę od tego, że szukałem takiej informacji na forum, ale nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, dlatego zakładam nowy temat.
Póki co, nie zwracam się do Was z problem tylko z pytaniem o działanie turbo i Wasze doświadczenia.
Miesiąc temu kupiłem Bravo II z 2013 r, 1.4 T-Jet 120 km i jakiś czas temu zaobserwowałem, że jadąc na 6-tym biegu, w okolicach 2,5 tys. obrotów słychać gwizd, równy i miarowy. Gdy zakres obrotów wyjdzie powyżej 2,5 lub spadnie poniżej, gwizd przerywa i cichnie.
Zastanawiam się czy to normalna praca turbiny czy może to wskazywać na jakąś jej usterkę lub sygnał, że takowa niedługo nastąpi? Od razu uprzedzając pytania - nie zauważyłem, żeby jakoś specjalnie "tracił" moc. Idzie "jak zły" (wiecie, przesiadłem się z Citroena C3 1.4 hdi 70km, więc dla mnie to potęga ;) ), bez większych trudności. Przypatrzę się jeszcze ew. braku mocy.
Aha i jeszcze napiszę, że to na ciepłym silniku, chyba nie zdarzyło mi się tak jechać na zimnym. Generalnie na zimnym nie wychodzę poza 2 tys. obrotów, żeby go nie katować, dopóki nie podskoczy choć odrobinę wskazówka.
Przy okazji mam pytanie - przy ile obr./min włącza się turbo? I jakie obroty najlepiej trzymać, żeby go nie katować specjalnie?
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)