Nierówne obroty siena 1.4
Witam.
W moim postrachu szos od dłuższego czasu istnieje taki oto problem: mianowicie na biegu jałowym obroty falują i oscylują w zakresie 1200-2400 obr/min. Tak się dzieje na benzynie. Kiedy przełaczy się na gaz obroty stabilizują się ale niestety na poziomie tych 2400 obr/min. Podczas jazdy jest nie najgorzej. Cyrki zaczynają się dopiero w momencie wciśnięcia sprzęgła. Wtedy obroty przypominają prom kosmiczny gotowy do startu. Zauważyłem przez przypadek, że jeżeli przytrzymam go na półsprzęgle na biegu (np na światach), to obroty spadają i się normują, chociaż pokasłuje :P. Czasami jak jest zimny, to dopóki się nie rozgrzeje jest wszystko w porządku. Jak złapie temperaturę, to na luzie bez operacji żadnym pedałem jedzie sam. Wiem, że to "samo"chód ale zeby aż tak? :P Wczoraj jak był zimny i miał takie falowanie na jałowym, to zatkanie przewodu podciśnienia z filtra dało efekt taki, że obroty spadły i były tak w okolicach 890obr/min. Po przejechaniu 25km i postawieniu na parkingu takie działanie nie przyniosło żadnych efektów. Dodam, że przewody i świece są dobre, filtr powietrza wymieniany, silniczek krokowy wymieniony i zaadaptowany. Mam podejrzenie (nie wiem czy słuszne), że moze łapie gdzieś lewe powietrze. Tylko gdzie mogłoby to być skoro kolektory na dur przykręcone?
Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam.