To jest widok strony w wersji do druku
-
Wymiana chłodnicy.
Witam kolegów, mam problem że muszę wymienić chłodnicę wody w moim Stilo 1.4 16V 2007 kod silnika:843A1000. Problem jest w tym że gdzie nie pojadę po chłodnicę wszędzie mi mówią że są 3 rodzaje wielkości radiatora.Czy ktoś może wie bo wymieniał jaka będzie właściwa????
-
Z tego co podaje katalog IC są dwa rodzaje. Jedna wyższa a druga niższa. Najlepiej zdejmij i idź,do sklepu to ci dobiorą albo po prostu poszukaj numeru części na plastikach chłodnicy.
-
Wg ePer w 1,4 i 1,6 są te same chłodnice nr kat. 52735217. Wielkość chłodnicy zależy od tego czy auto przeznaczone jest do tropiku /większa i ma iny nr kat./ czy nie. Najprościej to skorzystaj z ePer wpisując VIN. Są też na allegro z podanymi wymiarami.
-
Nie do końca bym się posiłkował eper-em bo według niego u mnie w stilo powinien być stary typ krzyżaka w półosi... A mam jeden stary (wymieniony już w przeszłości w ASO) oraz drugi który był fabrycznie zabezpieczony (od nowości) jest nowego typu. Zresztą w fiatach to nie jest jakiś wyjątkowy przypadek.
-
Nie bardzo rozumiem stilo z 2002 roku i oryginalny /od nowości/ krzyżak nowego typu?
Co do ePera to zgoda. Jest dużo elementów po zmianowych jak i wymieszane wyposażenie.
-
Kupiłem auto które od nowości było u jednego właściciela i było naprawiane w ASO. Na wszystko mam dokumenty i jestem tego pewien bo to auto kupione od rodziny kolegi.
Są dwa rodzaje krzyżaków. Wieczorem jak wrócę do domu to ci podeślę numery części.
-
AdamStilo
Zadzwoń 515 157 840 w odległości ok.18 km od Lublina /Włóki k.Leonowa/ jest do kupienia chłodnica do 1,4 .To samo ogłoszenie na allegro "japoniakorea 77".Podjedź, zadzwoń i się czegoś dowiesz.
-
Dziękuję wszystkim za rady :) Co do eper i numeru oryginału to owszem jest jeden numer który w każdym katalogu czy to MM,NISSENS,POLCAR,DENSO,NRF, krosuję się na 3 rodzaje. Występują 3 rodzaje grubości radiatora 16,18,23mm oraz dwie wysokości radiatora 309 oraz 350mm. Zdecydowałem że zakupię chłodnicę jak zdemontuję starą, tak będzie prościej i bezpieczniej :) Także dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :)
-
A jakiej marki płyny lejecie do chłodnicy? Ja właśnie musze wymienic na zimowy i chciałabym wlać jakiś porządny. Na orlenie Pan mi proponował jakiś max master, bo jakis konkurs przy okazji jest i nagrody, cos takiego, ale czy płyn dobry?
-
Płyn lej Hepu. Nie ma czegoś takiego jak płyn no chłodnic zimowy... Każdy praktycznie jest na bazie glikolu. Kup glikometr i sprawdź próg zamarzania.
-
Ja wlałem przy wymianie chłodnicy płyn PRESTONE. Bardzo dobry płyn, leję go zawsze do każdego swojego auta.
-
Hepu to taki motul wśród płynów do układów chłodzenia.
-
Od kilkudziesięciu lat w swoich samochodach używam "borygo". Żadnych problemów.