To jest widok strony w wersji do druku
-
Mega wielki problem !
Witajcie a więc mój problem z kropkiem jest taki dzieje się to wtedy gdy porządnie popada a więc autko wtedy zaczyna przerywać dławi się dusi .pierwsze poszły do wymiany kable problem nie zniknął później świece dalej to samo na końcu dwie nowe cewki i dalej to samo .co zauważyłem po wymianie cewek świeci się co jakiś czas kontrolka wtrysku zainwestowałem w kabel diagnostyczny błędy to dwie cewki które są nowe i gdy auto zaczyna się dławic wyskakuje błąd skład mieszanki max ugoga.gdy po paru dniach gdy deszcz ustanie auto wraca do normalnego użytkowania .czasami słychać gdy jest wilgotna pogoda jak co jakiś czas uderza tak jakby iskra gdzieś o coś ale na pewno nie są to kable już trzeci komplet wymieniam .ręce mi opadają .proszę o pomoc nie chce jeszcze go złomować :(
-
To może być przebicie albo zwarcie spowodowane przez wilgoć (niekoniecznie w układzie zapłonowym). Może być też problem z nieszczelnym układem dolotowym.
Istnieje domowa metoda na szukanie takich przebić i dziur w wężykach, o tyle fajna że w ten sam sposób szuka się jednego i drugiego. Potrzebny jest spryskiwacz (butelka z psikaczem) napełniony wodą z niewielkim dodatkiem detergentu (mydło w płynie, płyn do mycia naczyń). Przeskoków iskry (wysokie napięcie) szukamy w ciemnym pomieszczeniu (albo wieczorem) spryskując przy uruchomionym silniku miejsca podejrzane. Dziur w układzie dolotu powietrza lepiej szuka się za dnia, ale zasada jest ta sama - pryskamy (dużo) w miejsca podejrzane i nasłuchujemy czy nie zmienia się praca silnika.
Zakładam że filtr powietrza też sprawdziłeś albo wymieniłeś? (sam wkład, nie całą puszkę)
-
tak tak filtr ok mechanik mi powiedział że to może być wina sterownika ale dla czego zawsze to się dziej gdy ją deszcze.a jakie dokładnie miejsca psikać w tym układzie dolotowym ?