Witam. Mam problem. Dziś jadąc autem wlaczylo się wypalanie. Mówię ok pojezdzilem trochę by nie gasic. Po wypalaniu silnik zadzwonił i zaczął klekotac drgac i ogólnie nieprzyjemne dźwięki. Czyżby silnik do naprawy? Miał ktoś coś takiego?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. Mam problem. Dziś jadąc autem wlaczylo się wypalanie. Mówię ok pojezdzilem trochę by nie gasic. Po wypalaniu silnik zadzwonił i zaczął klekotac drgac i ogólnie nieprzyjemne dźwięki. Czyżby silnik do naprawy? Miał ktoś coś takiego?
Może to być np dwumasa? Jakie są objawy uszkodzonej dwumasy?
Słychać różnice w klekocie jak wcisniesz sprzęgło?
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Nie słychać przy sprzegle. Już wiem jaka przyczyną. Klekotania było słyszalne z góry silnika. Zdjalem pokrywę i nic, więc rozkrecalem dalej. Zdjalem głowice i okazało się że na 1 tłoku są opilki. Nie wiedziałem skąd bo zawory całe tłok też tylko że podziubany. Okazało się z z nastawnika kolektora ssącego urwala się blaszka i wpadla do tłoka i zrobiła przez to bałagan. Ogólnie zdjęcie głowicy to dramat. Od groma odkrecania. Pozdrawiam
Niestety przypadłość 1.9 150 używając się klapy wirowe w kolektorze ssącym
Słyszałem coś ze nie warto kupować nowego tylko usowa się te klapy wirowe i po kłopocie. Tylko pytanie czy przez usunięcie tych klap w momencie nie zapcha mi się DPF który posiadam. Ktoś coś wie?
Nie jestem pewien ale klapy sa na kolektorze dolotowym i chyba nie ma to wplywu naf dpf, ktory jest chyba czescia wydechu. No chyba ze zawirowane powietrze powoduje lepsze spalanie co powoduje mniejsze obciazenie dpf.niech ktos potwierdzi lub zaprzeczy moim teoriom. Pozdrawiam
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
I tłok mam trochę poobijany czy mus go wymieniać? Cylindra całe szczęście nie porysowalo. Bo głowice dam do regeneracji to mi ją naprawia. I jakaś firmę która regeneruje kolektor chyba że da się to samemu zrobić. Bo w sumie wyciągnąć cały ten system nie jest trudne a do zaslepienia można coś dokupić jakieś śruby dać uszczelki i tyle.. Ktoś coś takiego robił?
TE klapy mają poprawiać charakterystykę z dołu, można je zakręcić na loctite do stałych połączeń.
Zakręcić na loctite do stałych połączeń? Nie rozumiem możesz bardziej wytłumaczyć?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
I musze odkręcić koło pasowe. Tam jest gwont prawy lewy?
Podejrzewa, że chodziło mu przyklejenie klap/połaczen śrubowych do ich osi.
Najczęściej użytkownicy decydują się na całkowite wyjęcie mechanizmu i zaślepieniem/zaspawanie otworów. Można też zdemontować same klapy a pozostawić oski i nastwanik.
Sam demontaż kupa nie ma wpływu na dpf, raczej służył ograniczeniu NOx.
No ja to wszystko wyciagne bo troxhe to rozklekotane jest i nie chxe by znów coś się oderwalo bo nie chce powtórki z rozrywki. Dzięki wielkie za pomoc chłopaki.