Nie działający czujnik położenia sprzęgła
hej,
mam kampera na bazie Fiata Ducato 2012 rok 2.3 150 KM
Od jakiegoś czasu wożę sie z problemem nie działającego czujnika położenia sprzęgła.
Po skasowaniu błedu p0704 przez jakiś czas jest ok (20-30km) potem błąd wyskakuje znowu i przestaje działać tempomat.
Na temacie poległy elektryk a dziś Polcar w Poznaniu. Powiedzieli że wszystko jest ok i nie wiedza dlaczego ten bład wychodzi znów po jakimś czasie. Sugerowali że ktoś grzebał komputerze i to może przez to.
Ponieważ skończyły mi sie pomysły gdzie go zawieźć to sam wziąłem sprawy w swoje ręce. Podłączyłem multiecuscana przez ELM327 i znalazłem ten czujnik. Jak włączyłem odczyt jego stanu to ciągle ma stan "nie wciśniety". Sprawdziłem czyjnik położenia pedału hamulca i tam elegancko pokazuje "wciścięty / nie wciśniety"
Na pewno nie jest to wina samego czujnika, ten co założem teraz to kupiony w serwisie fiata oryginalny (coś takiego:http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/cc/b1/94/czujnik-wlaczenia-sprzegla-fiat-bravo-ii-fiat-swidnica-205739022.jpg"
Pytanie, ściągnąłem sobie eLearna (eLearn Fiat Ducato III (typ 250 x250) 2006+ - Downloads - Fiat Klub Polska) ale ta dokumentacją chyba nie dotyczy mojego auta, tam czujnik ma 2 kabelki a u mnie 3.
Pytanie
1) gdzie znajde elearna do mojej wersji samochody ducato 2.3 150 km 2012 rok
2) może ma ktoś pomysł co można sprawdzić, chciałem z dokumentacji znaleźć połaczenia do komutera i na złączce przy kompie sprawdzić miernikiem czy dochodzi sygnał do komputera z czujnika. Może jest problem z przewodami albo masą ?
ps czy ktoś wie może dlaczego ten ład objawia sie po 20-30 km (20-30 minut) skoro czujnik od poczatku wskazuje ze pedał nie jest wciśniety ?
Z góy dzieki za pomoc