To jest widok strony w wersji do druku
-
Tempomat w tipo tipo
Jak stoi w temacie, czy myślicie ze da sie założyć "domowym sposobem" tempomat do tipo w wersji tipo? Wg cennika nie ma takiej opcji. Ale po tym co czytałem o Crom-ie wystarczy dokupić klawisze do kierownicy i gra. Co myślicie, a może ktoś juz kombinował w tym temacie?
-
A co z resztą oprócz klawiszy?
-
Cytat:
Napisał
bibi
A co z resztą oprócz klawiszy?
Jeśli jest wiązka w kierownicy i sterownik, to nie ma problemu, ale kto to może wiedzieć. W peugeocie 407sw z czymś takim się spotkałem.
-
Czekam na wypowiedzi posiadaczy tej wersji, ja to jeszcze ok miesiąca nim będę miał szanse sam sprawdzić.
-
Panowie , najpierw trzeba widzieć czy body komp obsługuje cruise control , potem wiązka , zegary i następnie klawisze dalej montaż i osiowanie do magistrali can . To tak w skrócie
-
Na razie to tylko wróżenie z fusów, ale tak może być, że wystarczy dodać przyciski, aktywować funkcję tempomatu w komputerze pokładowym, może i również w sterowniku silnika. Co do wiązki i okablowania, to pod kierownicą jest tzw. zwijacz, z którego wychodzą dwie wtyczki wpięte w kierownicę, ciekaw jestem czy wesja tipo ma pod kierownicą dwie wtyczki(ja mam tempomat i są dwie wtyczki) czy tylko jedną ?
Po za tym aktywowanie funkcji tempomatu bez oprogramowania będzie niemożliwe, a jak na razie oprogramowania nie ma, posiada go tylko ASO.
MultiEcuScan w najnowszej wersji 3.2 nie obsługuje jeszcze Fiata Tipo, chociaż wykrywa wszystkie sterowniki w aucie.
Program AlfaOBD na na androida obsługuje już Fiata Tipo i wszystkie sterowniki obsługuje to jak sprawdzałem nie widziałem
tam opcji aktywacji cruise control.
Także na razie pytań bez odpowiedzi jest wiele :) Cała nadzieja w koledze mis888 :)
-
Dokładałem sobie tempomat do Linei, a aktywowany był oprogramowaniem od Grande Punto, bo oba auta mają taki sam BodyComp.
Może z Tipo będzie podobnie.. może któryś inny Fiat ma bliźniaczą instalację.
-
W moim Tipo Tipo dobija mnie to że kanapa się nie składa.
Co do tempomatu trzeba będzie poczekać aż ktoś odważny kupi kierownice za 350zł na Allegro i to sprawdzi (już są dostępne). W Grande Punto wyglądało to roznie: od po prostu dodania przełącznika i aktywacji, przez konieczność wymiany zegarów po brak możliwości instalacji.
-
Podobnie było w Fordzie Mondeo.Do pewnego roku produkcji doposażenie samochodu polegało na odkupieniu brakującego "guzika" i aktywacji w kompie.Cała instalacja była zamontowana i montaż gadżetów to była czysta przyjemność.Do czasu gdy przy liftingu zaczęły się oszczędności i instalacja była okrojona do minimum .
-
Wydaje mi się, że jak ktoś ma wersję lepszą Tipo to może to polegać na "dołożeniu" odbiornika.
W moim Tipo - Tipo raczej instalacja jest okrojona, bo np nie ma skrzynki bezpieczników w bagażniku.
Do tego jak nie ma możliwości w cenniku, to prawdopodobnie instalacja elektryczna na to nie pozwala. W wersji Tipo są też inne zegary (skromniejszy wyświetlacz) więc nawet nie byłoby jak wyświetlić informacji o tempomacie... Poczekamy - zobaczymy.
-
do wersji tipo tipo na etapie zamówienia można domówić tempomat (jest błąd w cenniku Fiata), w konfiguratorze już można dodać taką opcje - koszt 900 zł
-
Można odmówić ale pytanie czy to nie pojawiło się teraz wraz z inni zmianami (np składana kanala i kompletem poduszek). Trzeba czekać aż się pojawia odważni i przeszczepu kierownicy dokanają...
-
8 załącznik(i)
Załącznik 27139Załącznik 27140Załącznik 27141Załącznik 27142Załącznik 27143Załącznik 27144Załącznik 27145Załącznik 27146
W ramach walki z nudą wczoraj zdjąłem Airbaga z mojego tipo tipo. Jak widać na zdjęciach kostka od przycisków ma 10 pinow ale tylko 4 są zajęte. Po wypięciu wtyczki wszystkie 10 pinów jest w gniazdku (w kierownicy) więc sądzę że jest podłączone to do body compa. Jest też mały myk z panelu przyciskow wychodzi 8 kabelków (widać to na jednym ze zdjęć), a potem magicznie (owinięte w czarną taśmę idą w głąb kierownicy) zmieniają się na 3 kableki (więc musi być chyba jakis układ elektroniczny po drodze ale go nie widziałem bo jest gdzieś pod tym aluminiowym odlewem. Planuję zakup kierownicy z tempomatem, ale chyba trzeba będzie przelozyc oba zestawy przyciskow (lewy i prawy od tempomatu) albo po prostu dołoże piny do mojej wtyczki.
Pozdro
-
Masz model z przed czy po 22 sierpnia?
Nie mowie ze ma to znaczenie, ale moze mieć.
Jak znajdę czas to skonfrontuje te zdjęcia z eper-em, moze cos wiecej sie uda wywnioskować
-
Siema. Jezeli chodzi o to czy ma skladana kanape to tak i 6 poduszek. Z wyposazenia mozna powiedziec ze mam full wypas : szyby i lusterka w pradzie i to by bylo na tyle :)