To jest widok strony w wersji do druku
-
Palące sie wtryski
Witam, mam problem z moją sieną 1.6 16v otóż od dłuższego czasu auto pali na 100 km ponad 15 l gazu ale spoko luz. Ale od niedawna zaczęły się zapalać wtryski przy przełączeniu zapłonu a także chwilę po odpaleniu, potem gasną. Zapalają się także podczas jazdy i auto traci na mocy, chodzi jak traktor i nie przełącza sie na gaz. Słychać że elektorzawór puścił gas ale auto nie chce jechać. Czasami samo go puści po kilkunastu czasamu kilkudziesięciu sekundach a czasami wogole, i trzeba go zgasic i odpalic kilka razy na nowo. Na benzyne też nie da sie przełączyć. Dodam że gaz był ostatnio regulowany i teraz autko spala jeszcze więcej coś ponad 20 l na 100km. I mam pytanie czym to może być spowodowane i zcy ktoś nie miał podobnego błędu? Autko ostatnimi czasylubiło sobie "kichnąć" tzn. w taki sposób że na całym osiedlu było słychać strzał po podniesieniu maski można było zobaczyć rozerwany filtr powietrza.
-
Świecenie kontrolki wtrysku i strzały w dolocie może powodować uszkodzona cewka WN lub czujnik położenia wału...warto też sprawdzić i ewentualnie wymienić przewody WN i świece jak dawno nie wymieniane....
-
Ta kontrolka (zwana również "marchewką") jest odpowiednikiem Check Engine / MIL (w innych markach i modelach).
Jedna uwaga: gaśnie ona dopiero po tym jak czujnik ciśnienia paliwa "zaskoczy". Tak że czasem losowe zapalanie się tej lampki jest spowodowane uszkodzeniem pompy paliwa albo czujnika ciśnienia (w listwie zasilającej wtryski).
Z opisu wynika ze masz problem z zapłonem i instalacją LPG. Dobra rada od człowieka używającego samochodów z LPG - zmień "gazownika", ten u którego robiłeś regulację kompletnie nie ogarnia tematu. Jeśli wystąpił "strzał w gaźnik" (tam nie ma gaźnika, ale nieważne) powodujący rozerwanie filtra powietrza to oznacza że:
- klapka przeciwwybuchowa była niewłaściwie zainstalowana (albo wcale?)
- ilość gazu w dolocie była bardzo duża
Siena 1,6 16V nie ma prawa palić więcej niż 14-15 l/100, nawet przy jeździe "sportowej" (cokolwiek to oznacza ... powiedzmy odwrotność "ekodrajwingu")
Nie napiszę ci co masz uszkodzone, bo lista rzeczy do sprawdzenia jest długa a połowa z tych testów wymaga wiedzy i/lub sprzętu. Ogólnie najpierw trzeba sprawdzić czy wszystkie układy pracują poprawnie przy zasilaniu benzyną (szczególnie zapłon i układ zasilania/wtrysku), a potem sprawdzić co się dzieje w instalacji LPG (że coś się dzieje tego jestem pewny).