To jest widok strony w wersji do druku
-
Wymiana hamulców klucze
Zamierzam wymienić hamulce na obu osiach. Powiedzcie jakie klucze tam będą potrzebne. Przyznam że nie chce mi się ściągać koła żeby tam zajrzeć. Gdzieś tu znalazłem że będę musiał zakupić nadadke torx 18 do odkrecenia jarzma tylnego z przodu tak samo? Jakie tam jeszcze przeszkody mogę napotkać?
-
1 załącznik(i)
Kolego Turek torx 18 tak jak napisałeś jest potrzebny do odkręcenia jarzma do tego imbus 4 śrubka trzymająca tarczę i klucze 13,14,15 żeby odkręcić śrubę prowadnicy a zarazem i zacisku. śrubokręt,młotek,wd40,pasta miedziana,szczotka druciana i silikon do tłoczków,ściągacz stolarski. żeby tłoczki powciskać. z przodu nie ma większgo problemu z tyłem jest trochę ciekawiej musisz tłoczek wciskać i zarazem go wkręcać https://www.youtube.com/watch?v=j77JQmAKsFc ja u siebie w warsztacie miałem taki [ATTACH=CON FIG]24844[/ATTACH] życzę powodzenia w wymianie :kawka:
-
Dzięki pandemic za szybką reakcję (b)
O ile wymiana hamulców nie jest mi obca (przynajmniej w innych autach) to pierwsze słyszę o silikonie do tloczkow. Co masz na myśli?
No i muszę jeszcze tarcze jakoś zmierzyć bo 2 rodzaje tam montuja z przodu. Wiesz może jak rozmiar tarcz ma się klocków? 2 rozmiary tarcz i 2 rodzaje klocków występują?
Czy jeśli mam mniejsze tarcze to mogę sobie większe wstawić?
Mam 150 multijet 2005r
-
Kolego Turek Technicqll - kleje, uszczelniacze, preparaty - producent - SMAR DO TŁOCZKÓW HAMULCOWYCH cena za opakowanie 5zł. ja swoją krówkę mam z 2006r. mam założone tarcze ham.TRW z tyłu i przodu klocki również TRW. średnica tarczy przedniej 305mm http://www.czesciauto24.pl/trw/2189668 te same tarcze hamulcowe są do 2.4 JTDM
-
Cytat:
Napisał
Pandemic88
śrubokręt,młotek,wd40,pasta miedziana,szczotka druciana i silikon do tłoczków,ściągacz stolarsk
Zamiast pasty miedzianej proponuję smar wysokotemperaturowy np. ceramiczny, lepiej się nadaje do hamulców.
-
Hm czyli do crom powyżej 150 km montowane były tarcze 305cm, a tył taki sam we wszystkich, dobrze kombinuję?
-
Jestem świeżo po wymianie w 150KM FL. Tarcze są dwóch rozmiarów. Ja miałem 285przód i 278tył. Czyli te mniejsze. 305 nie możesz wrzucić jak masz 285 bo zacisk muszisz zmienić. Klucze przód: torx tx45 do prowadnic zacisku najlepiej długa nasadka, torx e20 do jarzma, imbus 5 do tarczy. Klucze tył: 15 oczkowa do prowadnic zacisku i 13 płaska jako kontra, torx e18 do jarzma, imbus 5 do tarczy. Polecam zaoparzyć się w nasadki 1/2 i różne długości przedłużek bo szczególnie lewy tył trzeba manewrować między sprężyną a tłumikiem ale nie jakoś strasznie. Oczywiścis potrzebny młotek do zbicia tarczy. Ja smarowałem prowadniczki klocków smarem textar cera. W przednich klockach pamiętaj o rozgięciu blaszek klocka od strony tłoczka. Tył spokojnie wkręcisz kluczem do szlifierki i ściskiem stolarskim. Założyłem przód i tył ATE, poprzednio mając TRW i Bosch i... w końcu są hamulce a nie spowalniacze. Piasty łatwo wyczyścisz nasadką drucianą na wiertarkę na błysk. Ja mam zasadę, że między piaste i tarcze nic nie smaruje po takim dokładnym oczyszczeniu.
-
Pięknie, o to chodziło. Dzięki manic.
-
Mam także rocznik 2005. Nie udało mi się zdemontować tylnych jarzm, śruby siedziały jak przyspawane. Ale okazało się, że do wymiany tarcz z tyłu nie było to potrzebne - tarcze wychodzą pięknie pomiędzy jarzmem a piastą. Wyobrażacie sobie jaka to ulga?
-
Jeszcze potrzeba imbus 7 do zacisku by odkręcić dwie śruby najlepiej kupić taki na grzechotke, ostatnio wymieniłem przód i tył komplet, tylko bosch a z przodu siedzi mikoda czyli to samo co bremo jestem bardzo zadowolony z wyboru w porównaniu do trw lepiej hamują. Rozmiar czarczy jest napisany na zacisku. Co do smarowania piasty miedzi tarcza a piasta jak tarcze są wysokonaweglane to niewolno smarować.
-
Ja właśnie przygotowany byłem na imbus 7 do przedniego zacisku a okazało się, że w systemie ATE285 miałem torx tx45. Możliwe, że imbus jest przy tarczach 305.
-
Ja z przodu mam tarcze 285 i klucz imbus 7 czyli wychodzi na to że są montowane różne systemy.
-
Cytat:
Napisał
Pandemic88
pasta miedziana
Nie polecam, jak już ktoś napisał, lepszy jest specjalny smar do hamulców....u mnie taka pasta zapiekła 1 prowadnicę z tyłu i klocek był zbierany tylko z 1 strony, byłem zmuszony wymienić komplet z tego powodu.
Co do tego silikonu do tłoczków to się jeszcze nie spotkałem....jak wiem że mam wyjąć tłoczek to kupuje nowe uszczelnienia i hula bez problemu.
-
Cytat:
Napisał
manic
Ja właśnie przygotowany byłem na imbus 7 do przedniego zacisku a okazało się, że w systemie ATE285 miałem torx tx45. Możliwe, że imbus jest przy tarczach 305.
Widzisz kolego ja mam 285 tarcze a zacisk jest trw gm
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
cenioormo
Nie polecam, jak już ktoś napisał, lepszy jest specjalny smar do hamulców....u mnie taka pasta zapiekła 1 prowadnicę z tyłu i klocek był zbierany tylko z 1 strony, byłem zmuszony wymienić komplet z tego powodu.
Co do tego silikonu do tłoczków to się jeszcze nie spotkałem....jak wiem że mam wyjąć tłoczek to kupuje nowe uszczelnienia i hula bez problemu.
Sylikon do tłoczkow kupujesz jak robisz regenerację zacisku czyli wymieniasz oringi itp do kupienia za 2 zł w motoryzacyjnym takie małe opakowanie