To jest widok strony w wersji do druku
-
3 załącznik(i)
Punto 2 wyciek z silnika
Witam
Ostatnio zauważyłem 2 wycieki z silnika w moim punto 2 1.2 16v benzynka. Jak auto stoi dłuższy czas w 1 miejscu to nie widać plam a poziom oleju jest w normie nie widać znacznych ubytków.I zdaje mi się jakby silnik był odrobinkę ale naprawdę odrobinkę słabszy.
Załącznik 24766Załącznik 24767Załącznik 24768
na 1 zdjęciu wyciek jest nie daleko bagnetu do sprawdzania poziomu oleju tylko że tak jakby z tyłu tego bagnetu a nie zmieniałem nie dawno oleju dlatego to nie jest rozlane. 2 i 3 zdjęcie to prawdopodobnie obudowa rozrządu.Proszę o sugestie co to może być uszczelka głowicy czy co?
-
Prawdopodobnie cieknie z simeringu wałka rozrządu lub cieknie pompa wody. Tu jest problem, bo musisz mieć pojęcie jak to wymienić. Ewentualnie może jeszcze cieknąć spod dekla głowicy. To jest 16 V i budowa trochę skomplikowana.
-
ciecz w dotyku jest tłusta więc to na 99% olej
-
To nie pozostaje nic innego jak znależć miejsce wycieku.
-
Cytat:
Napisał
czech22
Prawdopodobnie cieknie z simeringu wałka rozrządu
Też tak sądzę.To słaby punkt punciaków
-
jeżeli to simering to ile +/- może kosztować naprawa ?
-
Właśnie ten uszczelniacz wymieniałem. Koszt 27 zł. Jest dużo rozbierania i możliwe, że stówka za robotę. Chyba, że masz większe pojęcie o samochodach, to sam go wymienisz. Warto zastanowić się przy okazji nad wymianą rozrządu.
-
no właśnie też będę musiał wymieniać za tydzień 2 rozrząd bo dawno nie wymieniany i wtedy pewnie od razu powiem mechanikowi żeby i to zrobił bo jak ma skasować parę $$$ i to już za wszystko czyli wymiana rorządu (pasek,pompa,napinać ) + ten uszczelniać zamknę się w okolica 300zł czy będzie ciężko?
-
Nie zmieścisz się w tej kwocie.Kpl.rozrząd+pompa ok.230zł+uszczelniacz wałka 25-30zł+robocizna 200-250zł=455-510zł.
-
widziałem na allegro zestawy do punta do wymiany rozrządu komplet (napinacz,pasek,pompa) może kupić takie coś i dać mechanikowi może by wyszło trochę mniej bo wtedy mechanik wyrwie tylko za robocizne czy lepiej żeby on wszystkie części sam wybrał?
-
Pytanie zasadnicze, kiedy wymieniony był rozrząd, głównie pompa. Nie warto inwestować w tanią pompę. Zapytaj mechanika, jaki proponuje zestaw na wymianę i wtedy możesz porównać ceny. jeżeli nie masz pojęcia o samochodzie, to przez internet nie kupuj, bo praktycznie możesz pomylić części.
Ostatnio wymieniałem i koszt wyniósł
-pompa SKF 140 zł
-simering 27 zł
-drugi simering wału ok 30 zl
-pasek ok 50 zl
-rolka SKF 140 zł
-płyn chłodniczy ok 35- 50 zl
To części plus robocizna 0 zl