To jest widok strony w wersji do druku
-
Popiskiwanie hamulców
Cześć!
Po dwóch próbach pozbycia się problemu jaki czasami nęka Bravo, zwracam się do Was o poradę.
Otóż: pacjent bravo 1.6mjet 105
Po kupnie auta ( kwiecień) zostały wymienione tarcze na przedniej osi. Klocki mechanik przeszlifował i zostawił - praktycznie nowe. Od tamtego czasu, sporadycznie, bez większego powiązania sytuacji zaczyna popiskiwać prawy hamulec. Jeżdząc "wokół komina" problem nie występuje. Wczoraj zrobiłem ~500km i ostatnie 100km towarzyszyło pojawiające się co jakiś czas popiskiwanie. Jadę prosto cisza, zaraz chwile popiskuje, znowu cisza i tak ciągle.
Wypchałem tłoczek, przesmarowałem specjalnym smarem do tłoczków kolejny raz. Jak szukać rozwiązania? Miał ktoś podobny irytujący problem? :)
-
Czy to na pewno piski z przodu? W jakim stanie są hamulce z tyłu?
Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
-
Z przodu, jestem przekonany, że z przodu. Nasłuchiwałem, pasażerowie również i wszyscy osądzili na prawy przód. Tył w stanie dobrym. Po zakupie kazałem zrobić wszystko co było potrzebne, z tyłu nie było potrzeby inwestować na daną chwilę.
Nie wiem jak się zabrać od problemu. Wymienić tłoczek czy najpierw płyn chłodniczy?
-
Kolego, sprawdź sobie jeszcze prowadnice zacisku czy swobodnie się poruszają i sprawdź osłonę hamulców. Jeśli to nie to, a tarcze masz proste i bez rantów, to stawiam że:
klocek sobie piszczy...ot tak bo jest słabszej jakości np. bosch lubi sobie piszczeć podczas hamowania i nie tylko. Możesz podmienić klocki stronami dla pewności.
zapowietrzony układ, ale myślę że odpowietrzałes za każdym razem jak dłubałeś przy heblach. Piszesz że przesmarowałeś tłoczek, a wymieniłeś uszczelki ??