To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Check Engine -
Check Engine
Witam.
Posiadam Bravolota 2007r 1.4 90 km benzyna. Okolo 3 miesiecy temu zapalila mi sie nieszczesna kontrolka check. Pojechalem do warsztatu na diagnostyke , wyszedl blad ogolny i skasowali. Mialem 1.5 miecha spokoju i znowu. Jezdzilem 2 tygodnie, auto moze ciut wiecej palilo( klima chodzila) , przy jezdzie na 1 i 2 na niskich obrotach czasami lekkiego kangurka robilo ( po wduszeniu sprzegla bylo ok), spadku mocy nie zauwazylem, w czasie jazdy nie gasnie. Pojechalem do innego warsztatu , diagnostyka i wyszedl blad katalizatora =/ usuneli. Dokladnie po tygodniu znowu check engine na desce :/ znów krucjata do mechanika. Fachowiec mówi ze nie ma sensu znow kasowac bledu i 60 zl od klienta. Powiedzial ze moze sonda lambda syf wykryla. Polecil zatankowac 98 benzynkę i "przedmuchac" auto na autostradzie. Zadzwonilem jeszcze do jednego fachowca i powiedzial to samo. Niby troche sie uspokoilem ale jeszcze nie tankowalem 98 i nie wiem czy zgasnie? Czy odlaczenie klem skasuje blad? Minusowa tylko odlaczalem i dalej jest. Spotkal sie ktoś z podobną sytuacją? Denerwuje mnie ze to sie pali :D
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Czy odlaczenie klem skasuje blad? Minusowa tylko odlaczalem i dalej jest. Spotkal sie ktoś z podobną sytuacją? Denerwuje mnie ze to sie pali :D
Obecne systemy OBDII trzymają błąd w pamięci stałej , odpinanie klemy nic nie da i jeśli usterka nie jest aktywna to po określonej ilości cykli tzn odpalenie zimnego silnika i osiągnięcie temperatury roboczej spowoduje skasowanie kontrolki MIL ale w pamięci diagnostycznej pozostanie zapis o wystąpieniu usterki w przeszłości. Zakup interfejs i sam skasujesz. Jeden wydatek a już masz na przyszłość
-
Kasowanie błędu to nie naprawa. Świecenie kontrolki informuje o awarii .Wcale nie musi być syfu w katalizatorze .Druga sonda informuje o stanie katalizatora ,ale jeżeli ona jest uszkodzona to też pokaże błąd kata .Sprawdzić należy w parametrach jej pracę.
I tak nawiasem mówiąc co to za mechanik co tylko kasuje błędy ,a nie naprawia .
-
No wlasnie mi chodzi o naprawe a nie dorazne metody. Moze ktos w Bydgoszczy zna kogos godnego polecenia? Czyli co teraz? Jechac do warsztatu, diagnoza i naprawa. Jakies przyblizone koszty?
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
I tak nawiasem mówiąc co to za mechanik co tylko kasuje błędy ,a nie naprawia .
Widzisz...takie czasy, łatwiej podpiąć kompa skasować błąd i skasować stówę. Nie ubabrzesz się przynajmniej.
-
Witam!
Rozwiązałeś problem z tą kontrolką?
Mam to samo i mechanik powiedział mi ze kontrolka sie zapala bo spadła sprawność katalizatora,i jedyna możliwa naprawa to wymiana kata.
-
A podali numer błędu jaki wystąpił? Sam walczę z błędem P1171. Jego sygnalizacja może być spowodowana różnymi przyczynami związanymi z paliwem i powietrzem. Proponowano wymianę sondy, katalizatora, świec i jeszcze kilku rzeczy. Wszystko to po podpięciu pod kompa( przez różnych specjalistów włącznie z ASO Fiata). Wszystko to zostało sprawdzone, a błąd dalej wyskakuje. Samochód jeździ normalnie tylko na emisji spalin wychodzi zbyt dużo zanieczyszczeń(za bogata mieszanka). Najtańsza wersja to kupić kabel, ściągnąć program do fiata i na spokojnie sprawdzić co mówi komputer. A potem może ktoś z forum będzie mógł udzielić jakiejś porady.