To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Naprawy przegubu. -
Naprawy przegubu.
Witam. Przymierzam się do naprawy przegubu zewnętrznego (naprawy nie wymiany). Pytanie moje jest takie - czy w stilo ustawia się kąt nachylenia kół czy mocowanie amortyzatora i jarzma jest stałe jak np w punto II??
Całość naprawy opiszę w osobnym poście dla potomnych.
-
Nikt mi nie podpowie, bo już nie wiem rozpinać sworzeń od jarzma czy amor od jarzma?!
-
W Stilo jest kolumna McPerson. Tutaj się nic nie ustawia, rozkręcasz, skręcasz i będzie ok. Co się ustawia to jedynie zbieżność w przypadku gdybyś kombinował z końcówkami.
Jak przegub chcesz zregenerować? Wyczyścić, a co z uszkodzeniami kulek (o ile sa oczywiście)? Nie bezpieczniej wymienić na nowy?
Przy wymianie przegubu najprościej odkręcić jedna śrubę od mocowania amortyzatora do jarzma (ta co jest wyżej) i pociągnąć całość do siebie, wtedy zrobisz coś na zasadzie łamania kolumny. Powinno się zrobić tyle miejsca, że przegub powinien dać się wyjąć, a obędzie się bez potrzeby rozpinania całości.
-
Thx miszko.
Co do kolumny w VW też jest kolumna zaś na laczeniu amora i jarzma ustawia się kąt pochylenia kół stąd moje pytanie. Dzięki Bogu fiat jest konsekwentny i stosuje to samo rozwiązanie od x lat.
Co do naprawy przegubu zewnętrznego - myślałem że to on powodował wibracje powyżej 50kmh. Jednak to wina wewnętrznego przegubu.
Jak będę mieć okazję to zrobię poradnik z naprawy PZ razem z wymianą kulek oraz naprawą kosza. Kulki można dostać w sklepie z łożyskami. Kulki łożyskowe mają to do siebie że są trwalsze. Ja jednak kupuję kulki wcześniej, zatapiam w smarze molibdenowym (specjalny smar do łożysk i przegubów) i zostawiam na 3-4 dni w ciepłym miejscu.
-
Mam jeszcze jedno pytanko.
Klucz do nakrętki przegubu ma rozmiar 36??
-
Wymiary nakrętki:
Długość [mm]: 29,5
Rozmiar klucza: 32
Wymiar gwintu: M22 x 1,5
-
Zapomniałem napisać ze 32 jest za mały. U mnie jest rozmiar 36 oraz przegub trójpalczasty jak w JTD 120KM...