2 załącznik(i)
Punto II 1.2 8v problem z podłączeniem fes i kablem VAGKKL + FIATECUSCAN
Witam,
Na początku chciałbym przeprosić za założenie kolejnego tematu o fes-ie, ale po przeczytaniu mnóstwa artykułów na tym forum niestety dalej jestem w punkcie wyjścia.
Zacznę więc od początku zakupiłem kabel VAGKKL + FIATECUSCAN z przełącznikiem (zdjęcie załączone w wiadomości). System na którym pracuje to win 8.1. Po podłączeniu kabla wyświetliło się w Menadżerze urządzeń f232r usb uart, tak więc po przeczytaniu paru postów zainstalowałem ręcznie sterowniki do ww. kabla tj. CDM v2.12.16 WHQL Certified. W menadżerze urządzeń wyświetla sterownik dostawca sterownika: FTDI wersja sterownika: 2.12.16.0. Wszystko do tej pory niby ok, port ustawiony na com1 odbiór przesył ustawiony na 1024 opóźnienie na 1 prędkość na 38400(próba ustawienia innych com-ów jak i przesyłów na 4096 również nie daje rezultatu). W FES-ie interfejs ustawiony na K-LINE/VAGCOM i tu się zaczynają schody testu nie przechodzi DATA ERROR i pózniej pokazuje czasy. Gdy wciskam połącz z np ecu silnika pokazuje się komunikat no ecu response sprawdź kabel... zaznaczam, iż fes 3.6 zaciągnięty z forum, oczywiście stacyjka ustawiona na on, żeby nie było niedomówień.
Działam już z tym od dwóch dni i ręce opadają...w win wyłączone podpisywanie sterowników i dalej kicha. Proszę o jakieś rady bo za niedługo osiwieje przy tym:roll:
prt sc z menadżera urządzeń załączony