Ściszające się radio - dziwny przypadek
Witam,
mam dość nieprzyjemny problem z ściszającym się radiem. Jest to dotykowy model. Ściszanie jest winą otrzymywania sygnału z zewnątrz tj. nie z radia. Objawia się to pojawianiem na wyświetlaczu wartości dźwięku, jak gdyby ktoś ściszał poprzez naciskanie minusa na kierownicy lub w samym radiu. Wydaje mi się, że jedynym źródłem może być kierownica wielofunkcyjna w której przycisk zgłaśniania i ściszania nie działają. Problem nie występuje zawsze.
Kiedy rado się ścisza i to jest ciekawe:
1. Gdy jest zimno/chłodno. Im zimniej tym intensywność i prawdopodobieństwo ściszania występuje częściej.
2. Nagrzanie się silnika/kokpitu/wnętrza (nie wiem od czego) powoduje zniknięcie problemu. Czyli po jakimś czasie jazdy, problem znika.
3. Otworzenie drzwi kierowcy oraz pasażera również powoduje ściszanie radia! Waham się nawet czy nie jest to funkcja, jednak na to nie wygląda.. Po otworzeniu drzwi, ściszanie "naciska się". Po zamknięciu drzwi "naciskanie" mija dopiero po paru sekundach a nie od razu.
Jakieś sugestie co to czemu to? Ogólnie chce odłączyć od radia kierownice wielofunkcyjną. Jednak będzie to kolejny samochód w którym mam ją i nie mogę z niej korzystać ;/ oraz dodatkowo zastanawiam się czy usterka nie jest poważniejsza i trzeba ją usunąć.
Pozdrawiam
Michał