To jest widok strony w wersji do druku
-
Gaśnięcie samochodu.
Witam, posiadam fiata brava 1.6 16v. Mój problem występuje w momencie gdy samochód stoi np w korku i operuje często gazem i sprzęgłem. Wtedy zaczyna mrugać kontrolka ciśnienia oleju i autko na gazie zaczyna chodzić na 3 cylindry. Gdy przełącze samochód na benzynę pracuje idealnie. Jednak gdy chce dalej jechać na LPG to pojawia się szarpanie, brak mocy aź w końcu samochód gaśnie co każde wciśnięcie sprzęgła. Na benzynie sytuacja wygląda podobnie z tym że zdarza się znacznie rzadziej a samochód działa równo jednak potrafi zgasnąć. Problem znika gdy przejade kilka km bez zatrzymywania się. Byłem u jednego mechanika który "naprawił" gaśniecie wywiercając dwie dziurki w przepustnicy... Jednak wtedy straciłem płynną jazdę w każdych okolicznościach. Po włoźeniu nowej przepustnicy problem gasniecia nadal aktualny. Odbyłem również wizytę u gazownika, który stwierdził źe gaz działa prawidłowo. Sugerował jedynie wymianę cewki zapłonowej. I to okazało się bezskuteczne. Ponad to wymieniłem świece, przewody, krokowy, czujnik położenia przepustnicy. I jeszcze jedno - tamten mechanik od wiercenia wspominał ze prawdopodobnie jest uszkodzony sterownik silnika, jednak po takiej "naprawie" ktora dokonał coś nie mogę mu uwierzyć.
-
sprobuj myk z odpieciem minusa na aku na godzinke a potem wlacz silnik i nie wciskajac gazu poczekaj na wlaczenie wentylatora i wylacz silnik.u mnie pomoglo tylko ze w 1.4 i juz nie gasnie.