To jest widok strony w wersji do druku
-
Głośniki wysokotonowe
Przymierzam się do montażu głośników wysokotonowych w tylnych drzwiach i mam kilka pytań.
1. Przerabiał ktoś już taki temat?
2. Dużo jest tam miejsca? Może wiecie jakie wymiary mają oryginalne głośniki to będę wdzięczny.
3. Polecacie jakiegoś konkretnego producenta?
4. Podpinam równolegle do tych co już są zamontowane?
-
Tylko i wyłącznie równolegle.
Powinno się tam wpiąć jeszcze kondensator, chyba że jest już przy wysokotonówce
-
Proponowałbym inne miejsce na wysokotonowe. Są to głośniki kierunkowe, a i my wysokie tony odbieramy kierunkowo dlatego nisko zamontowane nie dadzą właściwego efektu. W końcu uszy są w głowie, a nie w siedzeniu :smile: Proponowałbym doświadczenie z prowizorycznym umieszczeniem głośniczków możliwie daleko z tyłu i wysoko. N.p. przy łączeniu tylnego słupka z dachem. Takie eksperymenty umożliwiają znalezienie miejsca, w którym odbiór jest najlepszy.
-
Myślałem żeby zamontować w miejscu gdzie fabrycznie były - nad klamkami mam okrągłe siatki
-
Ja tak zamontowałem. Firma bez znaczenia, bo na 99% nie zauważysz różnicy między nimi a oryginalnymi. Fajnie jakby miał zamontowany jakiś kondensatorek ok 4,7uF. Wtedy syczek będzie idealnie uzupełniał dolne głośniki. Miejsca raczej dużo tam jest, ale gorzej z zamocowaniem. Moje głośniczki miały średnicę 5cm i zamontowałem je trytytkami. Trzymają się solidnie już od pół roku
-
Maciasgo: odezwij się na priva.
-
Koledzy proszę Was dajcie linka z aledrogo z takim głośniczkiem który pasuje do cromali ale już z tym kondensatorkiem. U mnie nie ma tych głośniczków ani z przodu ani z tyłu, wiem bo widziałem, rozbierane miałem drzwi do naprawy klamek. Dziękuję.
-
W Cromie były montowane dwa systemy:
a) podstawowy - 4 głośniki. Z przodu dwa z kopułką, z tyłu dwa ze stożkiem.
b) HiFi - 8 głośników. 4 tweetery (2 drzwi przód, dwa drzwi tył). Oraz po dwa głośniki z kopułką i stożkiem ale w wersji HIFI. Za dopłatą był też sybwoofer.
c) Głośniki mają średnicę 165mm.
d) Tweerery pasują z 500, Bravo, Stilo itp.
GŁOŚNIK TWEETER LEWY FIAT STILO 5D F-VAT (5759211955) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Osobiście polecam oryginalną wersję HIFI bo lepiej grają niż te wszystkie badziewia za 200 pln.
-
Cytat:
Napisał
mirek8423
Koledzy proszę Was dajcie linka z aledrogo z takim głośniczkiem który pasuje do cromali ale już z tym kondensatorkiem. U mnie nie ma tych głośniczków ani z przodu ani z tyłu, wiem bo widziałem, rozbierane miałem drzwi do naprawy klamek. Dziękuję.
Ja z przodu jak i z tyłu zamontowałem za pomocą kleju na gorąco takie: Głośnik wysokotonowy samochodowy do BMW (5910326152) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i grają zdecydowanie lepiej jak oryginalne
-