To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Kanał w garażu -
Kanał w garażu
Cześć koledzy, mam zamiar ruszyć z budową czyli z wykopaniem i wymurowaniem kanału w garażu i jak myślicie czy wymiar 1m x 5,5 m już po wymurowaniu będzie dobry? Długość to mniejszy problem ale czy szerokość 1 m nie będzie za wąski? A wy jakie macie szerokie kanały? No i z czego go wymurowaliście bo ja chyba zrobie z pustaka żużlowego
-
ja mam 103 cm. i powiem że jest dość szeroki, standard to 90 cm. wylana płyta betonowa która jest podłogą i zarazem fundamentem kanału, a ściany wymurowane z bloczka betonowego (takiego na fundamenty).
-
A to wiem z czego masz zrobiony kanał tzw betonity. A szerokość 100cm to może będzie dobra moim zdaniem bo jak u mojego ojca coś tam sobie chce pogrzebać przy aucie to jest bardzo ciasno bo wąsko i trzeba autem przejeżdżać z jednego boku na drugi i jednym słowem kicha.
-
Najważniejsze zrobić dobrą izolację przed wodą żeby się Wam tam basen nie zrobił ;)
-
Ja mam w rodzinnych stronach i kanał i podnośnik. Powiem, że podnośnik jest dużo lepszy do prac, ale wiadomo - co się ma to się lubi.
Kanał mam tak właśnie około 100cm i jest wystarczający do prac. Nawet czasami bym chciał szerszy, bo gdy auto szerokie to obudowę komory silnika nie da się ściągnąć do kanału, a trzeba odsuwać ku tyłowi czy przodowi auta (zależy gdzie miejsce).
Lecz do typowych prac wystarczy. Tylko zrób go odpowiednio głęboki, co by nie zginać się podczas pracy pod autem.
-
Tak miszko kanał będzie miał głębokość 175-180 bo przy moim wzroście 177 to będzie w sam raz. A izolacja będzie z takiej grubej folii ale to wszystko jest pikuś w porównaniu do kopania tej dziury bo kopał będę w piasku i jak to wszystko się zacznie zwalać z tych boków to z tych 10 kubików piachu zrobi się 15 albo i więcej a to wszystko na taczkę i za garaż do lasu. Jak sobie tak pomyśle to odechciewa mi się tego kanału ale z drugiej strony fajnie jest mieć garaż z kanałem bo co w tych blokowiskach robić w lato a tak to miło spędzę popołudnie z cromą na kanale a emerytura tuż tuż :lol:
-
Cytat:
Napisał
mirek8423
będzie miał głębokość 175-180 bo przy moim wzroście 177 to będzie w sam raz.
No pomyśl dobrze, bo dolicz sobie wysokość auta, to będziesz musiał prawie na palcach stawać, żeby coś zrobić, a to niezbyt wygodne.
Jutro zmierzę jaki ja mam, ale juz co mogę powiedzieć, ze na pewno mniej niz 170cm ;)
-
Cytat:
Napisał
mirek8423
A izolacja będzie z takiej grubej folii ale to wszystko jest pikuś w porównaniu do kopania tej dziury bo kopał będę w piasku i jak to wszystko się zacznie zwalać z tych boków to z tych 10 kubików piachu zrobi się 15 albo i więcej a to wszystko na taczkę i za garaż do lasu.
Właśnie w takim gruncie robiłem z ojcem kanał, obsypywało się to niesamowicie i bez zabezpieczenia wykopu się nie dało. Sami byliśmy zdziwieni ile piasku wywieźliśmy. Co do głębokości zrobiliśmy trochę głębszy niż z pomiarów wynikało i poziom posadzki ustaliliśmy dopiero po kilku próbach, tak żeby było nam wygodnie.
-
Hmm no to pomóżcie z tą głębokością, tak żebym robił w kanale i nie miał nóg ugiętych no i nie obijał głową o podwozie auta. Pomyślałem i przesadziłem pisząc 180 cm.
-
U mnie wyszło z tego co pamiętam delikatnie ponad 160 cm od dna kanału do posadzki. Ale to trochę indywidualna sprawa.
-
Tylko pamiętaj aby to robić z głową żeby Ci to potem się nie zawaliło w trakcie. Jednak tam trochę siła będzie działać na te cegiełki..
-
Hej, ja mam trochę niewymiarowy, bo 1,08m x 5,9 - tyle, że mam spory garaż ;)