[Siena] Problemy po remoncie silnika
Witam, zwracam się dziś do Kolegów z poważnym problemem.
Otóż, wykonano u mojej Sieny remont silnika w zakresie:
- regeneracja głowicy (14 zaworów na 16 nie nadawało się do niczego)
- pierścienie
- nowe świece i przewody
- uszczelki, czujniki, zaizolowanie kabelków i podobne pierdółki
Problem pojawił się już przy demontażu - mechanik połamał w drzazgi osłony rozrządu. Tak, wszystkie trzy, bo obrobiły się śruby i... nie chcę tego nawet komentować. Zamówiłem używane za kilkadziesiąt złotych i czekałem na wianek.
Wianek oczywiście odwlekł się o miesiąc, ponieważ osłony ze szrotu oczywiście nie pasowały - mam silnik 178 B3.00 a zakupione pochodziły z silnika 1.6 16v, ale bodajże z Fiata Marea. Cóż, w hurtowni dowiedziałem się, że do mojego numeru VIN nie dokupię na dzień dzisiejszy osłon, ponieważ Włosi jeszcze ich nie wyprodukowali i będą może za 3 miesiące, może za pół roku. Szlag mnie trafił i kupiłem wewnętrzne osłony w ASO za 220zł (!!!). Po założeniu mechanik stwierdził, że i tak nie pasują, do czego już się zdążyłem przyzwyczaić. Mimo to założył je i trochę pojeździłem.
Trochę skończyło się po 300km, gdy pasek rozrządu zaczął obcierać o zewnętrzną osłonę. Opiszę pokrótce, jak wygląda u mnie rozrząd, ponieważ nie mam jak zrobić porządnego zdjęcia:
- koła wałków rozrządu - pasek na samej krawędzi, nie wystaje poza krawędzie kół
- napinacz - pasek wystaje 1,5mm, ociera o osłonę
- rolka prowadząca - wystaje 1mm
- pozostałe dwa koła zębate - nie wystaje, utrzymuje się na samej krawędzi
Dopychałem pasek do wewnętrznej krawędzi kół i rolek i po odpaleniu i kilku obrotach pasek ustawia się w powyższy sposób i tak zostaje. Luz roboczy paska pomiędzy napinaczem a kołem wałka to ok. 1,5cm.
Rozrząd ma przejechane zaledwie 22 tysiące kilometrów, wyprodukowała go firma INA/Ruville i kosztował w sklepie 320zł, więc raczej nie jest to chińczyk, w którym padły łożyska w rolkach i teraz ósemkują ściągając pasek.
Mechanik dysponuje blokadami rozrządu do tego silnika oraz dźwignią do napinacza i ponoć użył ich przy montażu. Zresztą, po zakupie wymieniał mi rozrząd na obecny i wszystko było w porządku.
Wydaje mi się, że wyczerpująco opisałem swój problem:-)
Pora więc przejść do pytania:
Czy jeśli pasek nie zsuwa się z rolek bardziej niż 2mm to może tak zostać?