To jest widok strony w wersji do druku
-
Proszę o wycenę wymiany
Witam, jako iż jestem zielony jeśli chodzi o mechanikę samochodów proszę o wycenę naprawy we fiacie Seicento 900:
1. Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów (cieknie olej) + osłona przegubu wewnętrzna.
2. Wymiana uszczelniacza półosi.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
-
Tanio 140 zł około w serwisie, 80 zł u taniego mechanika. Uszczelke pod deklem zaworów to sam wymień.
-
Niestety, jak napisalem, jestem laikiem jeśli chodzi o naprawę samochodów. Pytalem dlatego, iż już oddałem auto do naprawy i nie wiem czy któryś z mechaników nie naciąga mnie. Pół roku temu oddałem samochód do naprawy -nie przeszedł przeglądu ze względu na cieknący olej+amortyzatory (miała być wymiana uszczelniacza - na fakturze wymiana osłony przegubu SKF - może źle wpisali (osłony + przeguby - 2x (31+45robocizna)) + amortyzatory). Obecnie ponownie oddałem fiata do naprawy - cieknie olej z silnika (przejrzałem internet - uszczelka bądź głowica) okazało się uszczelka z pod pokrywy zaworów. Mechanik zadzwonił i stwierdził, że istotnie uszczelka + osłona przegubów wewnętrzna jest sparciała - zgodziłem się na wymianę - łącznie koszt 250zł. Po jakimś czasie zadzwoniono do mnie iż mechanik ma problem z odkręceniem śrub - "są pozatykane" (przy osłonie przegubu) i doliczą 70 zł za robociznę gdyż wydłuży się czas (!?). Teraz dostałem telefon - iż wyciekło mi litr oleju z przekładni "przez osłonę" (co ma przegub do oleju?!) i doliczą kolejne 40zł. Dlatego pytam czy coś jest nie tak?
-
Przy osłonie przegubów nie ma śrub Więc co mu się pozatykało ? Osłona wewnętrzna wraz z łożyskiem to kwota około 70-80 zł do tego litr oleju 30zł
Uszczelka pokrywy zaworów 14-18zł .Moim skromnym zdaniem to 100 zł za robotę to średnia .
Licząc wszystko do kupy 70zł +30 zł +18zł i za robotę 130 zł to razem 250 to co więcej to przesada .