Kilka problemów- kontrolka engine fault, poduszki, wymiana drzwi, błotnika, wymiana oleju...
Witajcie. Wczoraj mój Stilo zjechał z lawety. Kupiłem samochód za małe pieniądze, to też jestem świadom, że muszę teraz do niego dołożyć. Mam kilka pytań i mam nadzieję, że ktoś ogarnięty postara się mi pomóc. :)
1. Auto jest obrysowane z jednej strony. Mam błotnik, drzwi i zderzak. Jak jest z wymianą? Ciężko to samemu zrobić? Bo mam zamiar zabrać się za to na weekendzie przy piwku. :)
2. Wyśiwetla się kontrolka silnika (pomarańczowa) wraz z błędem fault engine. Wiem, że to może być wszystko ale powiedzcie mi - przeczytałem gdzieś na forum, że może to być problem z sondą lambda.. mam gdzieś przepalony bądź nieszczelny tłumik bo lekko "burczy" w okolicy kolektora, może to mieć z tym związek? Do tego auto stało z 4 dni na rozładowanym aku.
Oto film: https://vid.me/dQI2
Do tego te zgrzyty poczas odpalania samochodu pochodzące jakby z okolic licznika. (?)
3. Kontrolka poduszek- miałem to samo w Clio- które kostki sprawdzić, jaka ewentualnie może być przyczyna?
4. Kontrolka "trójkąt". Czy to oznacza to samo, co np w Renault "SERVICE"?
5. Chcę zrobić wymianę oleju. Jaki zalać? Auto ma 120kkm ale nie wiem czy przypadkiem nie jest cofnięty bo coś mało. :) Jaki półsyntetyk polecacie?
Dodam tyle: Samochód jeździ bez problemu, te błędy nie mają wpływu na działanie samochdu. Przejechał bez problemu 170 km zaraz po zakupie.
Wiem, że nalezy najpierw udać się pod kompa, ale chcę sobie zrobić małe rozeznanie, do auta wsiądę dopiero w piątek. ;)
Można kupić kabel i samemu zczytać błędy? Jeśli tak to jaki i ewentualnie jakie oprogramowanie do tego służy. :)
Z góry dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!:)