To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
felgi croma -
felgi croma
Witam ,
czy felgi 16x7j 5x110 et 46 będą pasowały do cromy 2009 150 km automat?
Sprzedający twierdzi ,że tak ale nie ma ich w wykazie proponowanym przez fiata.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Marek
p.s. poszukuję felg 16 lub 17 mogą być z oponami zimowymi
-
do instrukcji zaglądałeś ? et jest za duże w cromach jest od 36 do 41 otwór centrujący 65 mm
-
wiem ,że et ma być w przedziale 36-41 ale poinformowano mnie ,że przy et 46 felga będzie głębiej osadzona w zakolu a to ponoć nie przeszkadza
-
Tutaj masz kalkulator felg:
ET Felgi. Odsadzenie Felgi. Kalkulator ET. Narzędzia do Felg. Felgi.pl
Sam wyciągnij wnioski czy felga ET 46 będzie dobrym wyborem.
-
Nic mi to nie wyjaśniło opisane są tam przejścia i wzór na przeliczenie przy przejściu na szerszą oponę a ja przechodzę z 225 45 18 na 215 55 16. Poza tym w przypadku cromy szerokość fabrycznej felgi jest od 16 do 18.
Tak ,że wniosków nie mogę wyciągnąć . Może moje IQ jest zbliżone do tego et .
-
1 załącznik(i)
Porównałem w kalkulatorze rozmiar felg jakie masz z tymi które możęsz kupić.
Załącznik 21381
Moim zdaniem powinny pasować.
-
Dzięki za pomoc . Obecnie felga jest odsunięta od zacisku o ok. 12 mm więc przy zmianie et z 41 do 46 przesuwamy ją w stronę zacisku jedynie o 5 mm.
Jutro dojdą felgi to sprawdzę i dam znac.
-
Cytat:
Napisał
marekszaman5 Dzięki za pomoc . Obecnie felga jest odsunięta od zacisku o ok. 12 mm więc przy zmianie et z 41 do 46 przesuwamy ją w stronę zacisku jedynie o 5 mm.
Według kalkulatora przesunie się tylko o 1 mm.
-
1 załącznik(i)
wszystko dobrze tak wyglądają Załącznik 21419
dzięki raz jeszcze
-
Podłączę się do tematu.
Poszukuję stalowych felg w rozmiarze 17" do cromy. Zimówki obecnie mam na kołach alu 16" i wydaje mi się, że rozmiar ten jest za mały do tego samochodu, zaś croma na felgach 17" zdecydowanie lepiej się prezentuje.
Moje pytanie brzmi - czy fabrycznie cromy miały montowane felgi stalowe 17" i jeśli tak, to proszę kogoś, kto ma w swym samochodzie takie felgi, aby podał dokładne dane techniczne przedmiotowych felg. Z góry dziękuję.
-
Mam letnie 17"(kupione z autem) i zimowe 16" (dokupione później), różnica w wyglądzie nie jest powalająca, nawet w przypadku felg Alu, za to różnica w cenie opony 16 i 17 owszem, także przemyśl to jeszcze raz ;)
-
Cytat:
Napisał
bartekz23 Mam letnie 17"(kupione z autem) i zimowe 16" (dokupione później), różnica w wyglądzie nie jest powalająca, nawet w przypadku felg Alu, za to różnica w cenie opony 16 i 17 owszem, także przemyśl to jeszcze raz ;)
Ja też mam oryginały alusy 17" fiata i na nich są założone opony letnie. Pytanie moje jest takie - czy fabrycznie montowano w "krowach" stalowe felgi 17" (np. w uboższych wersjach, jeśli takowe występowały) i jaki był dokładnie rozmiar/typ tych felg?
Ewentualnie zamiennik felgi stalowej 17" od innego samochodu, aby pasował do cromy.
-
Tak na 100% to nie mam pewności, ale wydaje mi się że nie było stalowych 17" oryginalnych, bo "tańszą" Cromę puszczali na 16" (i to tez chyba alu) a za dopłatą były 17" alu (takie jakie obaj pewnie mamy). Katalog oponeo pokazuje tylko stalowe 16: Oponeo , ale pokazuje też parametry, możesz spróbować coś dopasować, nie rozumiem tylko tak do końca po co Ci 17" stalowe ? Jak chcesz ładnie i drogo to bierz 17 alu, jak taniej i też ładnie to 16" alu, a jak tanio i mniej ładnie to 16" stal :)
-
Jak jeździcie po niezbyt równych drogach to tylko 16-tki i wysoki profil (55 i więcej) . Przy 17" i większych jest mało gumy między felgą a droga i drgania przenoszą się na całą budę. A Croma i tak nie należy do aut sportowych i szpanerskich więc na wygląd bym nie patrzył.
-
Ja mam na lato 18" (225/45/R18) a na zimę 16" (215/55/R16) i szczerze to nie widzę wcale dużej różnicy między nimi. Oczywiście jest trochę bardziej twardo. Ale naprawdę tylko TROCHĘ. Bardziej czuję różnicę w szerokości gum niż w twardości (225 już dość mocno ściąga w koleinach)