To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Ciśnienie turbo -
Ciśnienie turbo
Witam kolegów,wczoraj podczas powrotu z wakacji przy pełnym gazie auto weszło w tryb awaryjny :/ Dziś podpiąłem kompa i wyszedł błąd p0237-ciśnienie turbo-niepr sygnał-krytyczny-kontrola :) Zdarzyło się to już drugi raz,wcześniej również przy pełnym gazie. Podpowie ktoś co może być przyczyną i jak się tego pozbyć ?? Z góry dziękuje i pozdrawiam. aaa silnik 1.9 150 km automat
-
Prawdopodobnie zacina ci się zmienna geometria w turbo spreżarce.
-
Sprawdź w jakim stanie masz czujnik doładowania. Masz go wkręcony w kolektor dolotowy. Jedna śrubka i włożony na wcisk.
Lubi się zabrudzić:)
-
Zacinająca się geometria hmm brzmi ciekawie ,jest jakieś rozwiązanie ??
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Cytat:
Napisał
CzarnyGD
Sprawdź w jakim stanie masz czujnik doładowania. Masz go wkręcony w kolektor dolotowy. Jedna śrubka i włożony na wcisk.
Lubi się zabrudzić:)
Właśnie też gdzieś wyczytałem że to było problemem,wykręcić przeczyścić benzyną ekstrakcyjną i jeździć dalej i czekać
-
Wyczyszczenie tego czujnika to 15 minut roboty więc oczywiście można to zrobić i oby było to przyczyną tego błędu. Czyszczenie turbosprężarki to już większy problem i bardziej złożony, nie każdy może sobie to w domu sam zrobić.
-
Cytat:
Napisał
Python28
Wyczyszczenie tego czujnika to 15 minut roboty więc oczywiście można to zrobić i oby było to przyczyną tego błędu. Czyszczenie turbosprężarki to już większy problem i bardziej złożony, nie każdy może sobie to w domu sam zrobić.
Czujnik właśnie leży w benzynie ekstrakcyjnej i sie moczy ,nie był mocno zasyfiony. Zobaczymy czy pomoże
-
Pozwolę sobie przywołać temat, bo mam identyczny problem...
Jak to się skończyło u Ciebie, ew może ktoś wskazać (na schemacie epera) gdzie konkretnie lezy ten czujnik?
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
RafalWawa
Jak to się skończyło u Ciebie, ew może ktoś wskazać (na schemacie epera) gdzie konkretnie lezy ten czujnik?
W eperze jest to ciulowo pokazane.
Ale tu masz fotę (zaznaczone na niebiesko)Załącznik 20855
-
Cytat:
Napisał
RafalWawa
Na razie cisza,nic się nie odzywa,demontaż jest prosty,czujnik trzyma się na jednej śrubie. Mój był trochę usyfiony więc pomoczyłem go trochę a później delikatnie pędzelkiem i wykałaczką oczyściłem :)
-
Dzięki ;) Dzisiaj pewnie wygrzebię i zobaczę jak to wygląda, choć błąd po skasowaniu nie pojawia się...
Wczoraj wkładałem kryzę z dziurami miedzy egr a kolektor (wcześniej jej tam nie było bo mechanior "zapomniał" - i potem pojechałem 250km w trasę. Błąd wywaliło na 5 km przed domem gdy chciałem się ostro spiąć (pas rozbiegowy S-ki na podjeździe). Czy możliwe ze ta kryza spowodowała "rozjazd" oczekiwań z pomiarem ciśnienia - i stąd ten błąd? Być może należało zresetować ustawienia kompa (godzina odpięcia od aku) i byłoby spoko... nie wiem. Ale czujnik nie zaszkodzi obejrzeć
Trochę nerwowo bo w czwartek wypad z rodziną w góry a tu "niespodzianka".. ale może się wyjaśni..
PS - jest gdzieś w wawie albo okolicy jakiś warsztat typu self service? (tzn wynajmujesz podnośnik i ew narzedzia "na godziny" i dłubiesz sam)
?
-
2 załącznik(i)
Zrobiłem dziś test drogowy -z kompem na S-ke i z buta rozpędzanie. No i niestety błąd przywołany ponownie - podczas ostrego przyspiszania.
Analiza danych z logów MES pokazuje że ciśnienie doładowania zdecydowanie za duże ( ?? ) Dziwnie też wygląda overboost (ten sam pomiar, po awarii - stały)
CO jet grane? Za male ciśnienie - bym rozumiał, ale za duże? map sensor? overboost? kierownice turbo? ... :/
Załącznik 20862
Załącznik 20863
-
proponuje wyczyścić zawór overboost( znajduje się na pasie przednim nad chłodnica). niby nierozbieralny ale da się... ja miałem i mam co jakiś czas takie same objawy. raz w roku czyszczenie i jest rok spokoju
-
1 załącznik(i)
Zrobilem loga podobnego do twojego, i co mi sie rzuca u Ciebie w oczy to oczekiwane ciśnienie doładowania prawie cały czas na takim samym poziome. Zerknij sobie na mój wykres.
Załącznik 20865
Widzę że w momencie wywalenia błędu ciśnienie spada...
-
W #8 mamy ładne zdjęcie czujnika.
Cy byłby tak miły i wstawił podobne zdjęcie z zaznaczonym zaworem ?
-
Tak mi się jeszcze rzuciło w oczy że auto przechodzi w tryb awaryjny po ostrym bucie i przekroczeniu 3500 tys obrotow. A sprawdzałes może węzyki które idą od pompy vacuum do overboost a dalej do sztangi turbo. Może tam jest gdzieś pękniecie przewodu. Ja je maiłem popękane na króćcu pompy vacuum.