Witam. Jak w opisie. Tempomat działa do 3 biegu. Od 4 do 6 poruszanie manetką nic nie wnosi. Dioda tempomatu świeci się po przekręceniu manetki na każdym biegu. Nie pokazują się żadne błędy.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. Jak w opisie. Tempomat działa do 3 biegu. Od 4 do 6 poruszanie manetką nic nie wnosi. Dioda tempomatu świeci się po przekręceniu manetki na każdym biegu. Nie pokazują się żadne błędy.
zobacz czujnik pod pedałem sprzęgła moze sie zawiesił. U mnie tez nie bylo tempomatu i zaden bład sie nie wyswietlał,po przesmarowaniu trzpienia czujnika tempomat wrócił.
moze to pomoże.
Gdyby uszkodzony był ten czujnik to tempomat nie działał by wcale. Czy czujnik jest sprawny czy nie można sprawdzić komputerem. Nie mam pomysłu na to czemu tempomat miał by działać na niskich biegach a na wysokich już nie. Do poprawnego działa potrzebne są sprawne czujniki sprzęgła i hamulca oba te czujniki sprawdzisz programem. Jeśli okaże się że czujniki są sprawne to trzeba będzie szukać innej przyczyny gdzieś głębiej. Zadziałanie ESP również odłącza tempomat być może tam tkwi problem.
Zadziałanie ESP również odłącza tempomat być może tam tkwi problem.
mogę dodac ze umnie jest uwalony czujnik ciśnienia w pompie ABS ESP,jest w srodku ,ABS działa a ESP od dłuższego czasu jest nie aktywny.
Tempomat działa...trzeba na kompie sprawdzic jak kolega gada.
Ojj nie, nic z tych rzeczy. Dziwne że u Ciebie akurat do 3 ale może lekko inaczej niż u mnie jest. Ale takie anomalia pojawiają się po wstawieniu skrzyni od innego rodzaju silnika. Lub też z innego modelu np z AR lub z Vectry. Koła mają inną wielkość i silnik wtedy głupieje, a raczej komputer silnika nie widząc który bieg jest wrzucony.
Wczoraj zrobiłem jeszcze jeden test, na czwartym biegu, przy około 2 tys. obrotów. Tempomat włącza się na kilka sekund a następnie zrywa się, czyli to chyba będzie problem innej skrzyni, ponieważ ewidentnie tempomat wygląda jakby się "gubił".
To jest tak. W ECU silnika zapisane są proporcje dla danego biegu. Więc wykrywa bieg tylko na podstawie określenia obrotów względem prędkości. Można sobie zrobić symulację biegów po kolei jadąc np 50km/h wcisnąć sprzęgło i pojechać po obrotach, w MESie pokaże każdy bieg po kolei.
Gość- Elektromechanik z mojego miasta powiedział że się podejmie przeprogramowania mapy ECU, jeszcze nie dotarłem do niego, ale jak uda się coś z tym zrobić to na pewno dam znać
Coś w tym temacie się wyjaśniło? Mam podobny problem tylko, że tempomat nie działa na 5 i 6 biegu. MES pokazuje "Gearbox Type - not learnt".
witam miałem taki sam problem i został już rozwiązany
trzeba było poprawić mapy w ECU żeby poprawnie wykrywał biegi po zmianie skrzyni na F40