To jest widok strony w wersji do druku
-
Problemy po odpalaniu
Kupiłem przed miesiącem Fiata Bravo II 1,4 16V Tjet, wymieniłem olej, filtry ostatnio dołożyłem gaz - BRC, problemy zaczęły się. Po odpaleniu silnika po nocy przez jakieś 10 sekund falowanie silnika - nie równe obroty, problem został rozwiązany - gazownik wyczyścił przepustnicę (adaptował ją na nowo - odchylenie od normy -13) wymienił świece. Pojeździłem na tym tydzień (ok 600 km) i pojawił się kolejny problem mianowicie teraz po odpaleniu silnika po nocy - zapala normalnie ale po jakim czasie następuje nierówna praca silnika, tak jakby nie pracował jeden z cylindrów, dodatkowo miga przez kilka sekund kontrolka check engine potem gaśnie, obroty spadają poniżej 1000 i wszystko wraca do normy, przechodzi do LPG i jest ok, gdzie szukać przyczyny? Pomóżcie...
-
witam! proponowałbym sprawdzić co to za błąd wyskakuje,problem może polegać na uszkodzonej świecy nowe nie znaczy dobre.
-
-
Koniecznie podłącz pod kompa. Prawdopodobnie gazownik coś źle podłączył albo ustawił. Może to by problem ze spalinami(Sonda lambda).
-
To raczej nie problem z sada lambda na gazie pracuje normalnie, myślałem jeszcze o kablach, cewce albo o pompie paliw.
Gaz zakładany w remarexie w Rybniku.
-
co do cewki spalonej, ja mając Renault to objawy były takie, że podczas jazdy dodając gazu wykręcało obroty w kosmos, także nie wiem, podepnij samochód pod komputer najlepiej :)
-
To trochę wróżenie z kart bo powodów może być wiele i z różnych kategorii - od cewek, świec, wtrysków po czujniki lub nawet sam moduł sterujący pracą silnika. Jak już przedmówcy wskazali podepnij komputer, i najlepiej aby to nie był to taki ograniczony do odczytu kodu błędów, lecz z odczytem parametrów pracy takich jak temperatura wody, powietrza itp.
-
Problem rozwiązany, w kompie wyskoczył błąd z cewką nr 1, wymieniłem i śmiga. Pozdrwawiam