To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Podłączenie do PC -
Podłączenie do PC
Od kiedy stałem się posiadaczem kolejnego modelu Fiata walczę (niestety mało skutecznie) z podłączeniem mojej Cromy do FES. Udało mi się bez problemów połączyć z ECU ale nie potrafię się połączyć z resztą.
Czy może ktoś wrzucić swoje DZIAŁAJĄCE ustawienia ELM ?
Dodam że wina nie stoi po stronie kabla, bo w Stilo nie mam tego problemu.
-
A zdradź nam jaki masz kabel.
-
Cytat:
Napisał
miszko
A zdradź nam jaki masz kabel.
elm327 by Viaken
Sory za niedopatrzenie :cool:
-
Mam ten kabel i łączy się z wszystkimi modułami. Na dołączonej płycie ze sterownikami masz plik PDF jak masz skonfigurować program i system operacyjny żeby wszystko śmigało jak należy.
-
Kabel ustawiamy jako OBdlink (usb/bluetooth) w typie interfejsu, nie elm. Predkosc intefejsu u mnie to 38400.
System windows7 starter
-
Dodatkowo przestawia się ustawienia portu com w menadżerze urządzeń.
-
Tak jak napisał pezet3 w ustawieniach wybieramy OBDlink, a nie lm327. Ja na początku ustawiałem lm327 i tez mogłem połączyć się tylko z ECU. Zadzwoniłem do Viakena (na jakimś forum czytałem o wersjach kabla, w których trzeba było usunąć rezystor i chciałem zapytać czy w ich kablu jest ten rezystor), a tam miły pan stanowczo stwierdził, że nie czytałem instrukcji i nie ustawiłem OBDlink. Oczywiście miał rację, instrukcję przeczytałem pobieżnie, a po odpowiednim skonfigurowaniu programu wszystko zaczęło działać poprawnie.
-
Ale z tego co ja rozumiem, to kolega ma dwa Fiaty i ten sam kabel oraz ten sam komputer podłączają się skutecznie do Stilo, a do Cromy już nie. Chyba że źle zrozumiałem nt. komputera i tylko kabel jest ten sam...
-
3 załącznik(i)
Po przeczytaniu Waszych postów poszedłem do auta wszystko posprawdzać ponownie.
Po kilkunastu próbach, zmian ustawień efekt mizerny. Odinstalowałem ELM i zainstalowałem ponownie. Niestety nic to nie zmieniło. Zrzuty poniżej.
Łączy się z ECU przy takich ustawieniach:
Załącznik 19471
Załącznik 19472
Nie łączy się z niczym: (ustawienia Viacen)
Załącznik 19473
Gdzie widzicie błąd w ustawieniach?? Dodam że przeprowadziłem o wiele więcej prób wybierając różne porty, kable i prędkości przesyłu.