8 załącznik(i)
Nie prawda, że... - o niby nierozbieralnej przepustnicy 1.6
Ostatnio sporo się naszukałem informacji o silniczkach krokowych i czujnikach położenia przepustnicy w silnikach 1.6 przed i po lifcie.
Wszyscy twardo pisali, że przed liftem można spokojnie wymienić jedno i drugie w przepustnicy, bo są na śrubki, a po lifcie są to elementy zespolone i trzeba kupować całą przepustnicę. Innej wersji zeznań nie znalazłem;(
OTÓŻ - NIE JEST TO PRAWDA!
W wersji poliftowej też można wymienić te elementy, tyle że są one droższe i wymiana trudniejsza.
Silniczek kosztuje minimum ok. 50 zł. Kupiłem taki - zamiennik niemiecki za 54 zł + KP na alledrogo. Wygląda jak oryginał, sprzedawany z uszczelniaczem, czyli gumowatym oringiem.
Załącznik 18285
Trzeba wymontować przepustnicę z samochodu, potem troszkę się posiłować i - najlepiej w imadle - wyciągnąć stary wkład silniczka. Ostrzegam, że nie jest to takie łatwe.
Załącznik 18286
Załącznik 18287
Załącznik 18288
Załącznik 18289
Ja dodatkowo pomogłem sobie podgrzewając obudowę palnikiem na propan.
Załącznik 18290
Jak już wyjmiemy stary, to wkładamy nowy wkład - ciężko go źle włożyć, bo ma wypust ustalający.
Teraz wciskamy nowy silnik krokowy jakąś wymyśloną przez siebie metodą i gotowe! Mamy starą, niby nierozbieralną przepustnicę z nowym niby niewymienialnym silniczkiem krokowym!
Załącznik 18291
Załącznik 18292
Tak samo można wymienić CPP.
Pozdr,
Nablabs