Obowiązujące przepisy na terenie zamieszkałym prywatnym
Witam!
Pytanko do kogoś (mam nadzieję że np. kolega hak64 się wypowie) obeznanego w temacie przepisów ruchu drogowego. Kupiłem mieszkanie w nowym bloku znajdującym się na terenie zamkniętym. Dla ścisłości choć to raczej nie ma znaczenia właścicielem gruntu puki co jest miasto a wspólnota korzysta z niego na zasadzie dzierżawy wieczystej. Wjazd na posesję oznaczony jest znakiem D-40 (Teren zamieszkały), brak znaku D-41 przy wyjeździe. Na terenie posesji znajduje się tylko 5 miejsc parkingowych ogólnodostępnych z czego 1 z nich oznaczone jest kopertą oraz znakami D-18a i T-29. Zdarza się notorycznie że jeden z sąsiadów mając garaż i tak parkuje na tym miejscu nie mając do tego uprawnień. Zwracano mu na to uwagę ale gość próbuje tym bojkotować bezsensowność miejsca dla inwalidy na zamkniętym osiedlu.. ;) Mnie osobiście również denerwuje fakt zajmowania miejsca dla inwalidy bez względu na to czy miejsce te ma tam sens czy nie.
Pytanie jest takie - czy SM / Policja w takim wypadku, na takim terenie może interweniować? Niby na terenie zamieszkałym obowiązują normalne przepisy ruchu drogowego, ale teren jest prywatną posesją i w dodatku nie do końca dobrze oznaczoną (brak znaku przy wyjeździe).
To samo pytanie tyczy się notorycznie zostawianych aut na trawnikach i chodnikach poza wyznaczonymi miejscami i głupkowate argumenty "no bo ja mam tylko jeden garaż i dwa auta.."..