DPF Croma 1.9 MJet 150KM - wsad oryginalny i po wyrzucieniu DPF
Hej, mam ogromną prośbę do właścicieli CROMY 1.9 MultiJet 150KM AUTOMAT z DPF oraz po amputacji DPFa (Sterownik EDC16, 1037391910)
Od dłuższego czasu borykam się z cromką gdyż jakiś czas temu autko wpadło w tryb awaryjny i w efekcie diagnoza padła na skończony DPF (do dzisiaj nie jestem przekonany czy słusznie) i turbinę. Turbina poszłą do regeneracji - faktycznie była walnięta geometria. Fizycznie i programowo zrobiony dpf off. Jednak samochód do końca nie pracuje jak powinien - jak jest zimny ciężko rusza, spalanie na początku nie spada do 2.0l po zdjęciu nogi z gazu (zachowuje się tak jakby dalej chciał dopalać DPF). Po przejechaniu kilku kilometrów wszystko wraca do normy. Później znowu to samo. Wg mnie coś jest nie tak - jeden elektromechanik mówił, że DPF OFF programowo jest źle zrobione, że tablica błędów DTC jest częściowo usunięte. Macher co robił DPF OFF zarzeka się, że wszystko zrobił jak należy.
Jako, że już kupę kasy kosztowała mnie ta croma, a że to zacne auto to jeszcze postanowiłem się trochę z nią pomęczyć proszę Was o pomoc. Wszyscy mechanicy, elektrycy rozkładają ręce...
Upatruję jeszcze szansę we wgraniu czystego oryginalnego wsadu z pełną tablicą DTC i sprawdzeniu jeszcze raz czy jakieś błędy będą.
Ew. jeśli ktoś posiada wsad po DPF OFF to chętnie bym przyrównał i sprawdził. Być może to tylko kwestia złego programowania (oby tak było).
Czy ktoś pomoże?
Swoje pliki udostępniam na priv jakby ktoś chciał zerknąć.