To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Termostat-Wymiana -
Termostat-Wymiana
CROMA 1.9 150km
Witam wszystkich,dzisiaj wymienilem termostat wiec podziele sie z wami ...co jak i dlaczego.
Generalnie auto sie nie dogrzewalo,wskazowka dochodzila do 2 ,3 pola na zegarze,termostat wiec caly czas otwarty.
Całą operacje robimy na zimnym silniku,spuszczamy wode z obiegu w tym celu sciagamy dolny wąż z chlodnicy,podkładamy min 5litrowe naczynie na wode.
Wyciagamy akumulator,odrecamy plastikowy kosz w ktorym siedzi akumulator...i juz widac termostat.
Urywamy opaski na weżach jeżeli są fabryczne,ja użyłem wąskich kleszczy...cza mocno chwycic i krecic za zatrzaski.
Sciagamy weże,pamietajac o kolejnosci ,który gdzie idzie.
Odkrecamy Termostat sa dwie sruby,potrzebna bedzie przedłużka na klucz(nasadka)bo sa troche schowane,wyjmujemy termo...
Miejsce styku Termostatu z blokiem czyscimy papierkiem sciernym,zakladamy nowy Termostat ale przed zakreceniem użycie kleju do gwintow(zeby sie nie odkręcilo)troche kapnąć na dwie śruby i zakrecic.
Zakładamy weże sciskamy opaskami,wkładamy kosz i aku.
Wlewamy ciecz chlodzacą,odpowietrzamy układ i gotowe.
Czas pracy 2 godziny,a w kieszeni jakies 200zł.
-
Poco ściągać wąż skoro z prawej strony przy wężu wylotowym jest korek spustowy, wystarczy założyć wężyk na króciec spustowy o odkręcić korek.
-
Cytat:
Napisał
krysiek
Poco ściągać wąż skoro z prawej strony przy wężu wylotowym jest korek spustowy, wystarczy założyć wężyk na króciec spustowy o odkręcić korek.
Jezli korek jest to oczywista sprawa ze mozna odrecic,u mnie w mojej chlodnicy takowego korka nie bylo.
-
Szkoda że u Fiata za cały termostat z obudową trzeba bulić 150 zł. Jakby nie mogli zrobić wymiennego wkładu za 50 zł tak jak w innych "szanujących się markach"
-
To Cie pocieszę, bo w moim poprzednim aucie ( focus2 1.8 tdci) byl wymienny wklad termostatu ale tam deformowala sie plastikowa obudowa a koszt obudowy to 400 zl i tylko do kupienia jako orginal. Takze mysle ze caly termostat za 150 zl to niewielki koszt.
Pzdr
-
2 załącznik(i)
Hej,
W sobotę mam zamiar zająć się wymianą mojego termostatu. Objawy te same co u aras1978.
Termostat już mam, nadczym się zastanawiam to średnica opasek na węże.
Czytałem gdzieś, że podczas zdejmowania lubią się uszkodzić, a że nie chcę w ten sposób unieruchomić auta, na wszelki wypadek chce się zaopatrzyć w zestaw zapasowy. Czy ktoś kiedyś pozbierał je wszystkie do kupy i może się podzielić jakaś listą? Wiem, że trochę panikuję, ale wole dmuchać na zimne:)
Znalazłem też taki szkic, może ktoś to potwierdzić?
Załącznik 17186
Czy do spuszczenie płynu z układu, powienienem ściągnąć zaznaczony wąż? Wiem że mam tam też korek, ale jak spuszczaliśmy płyn przy wymianie rozrządu nie działało to jak powinno:(
Załącznik 17185
Jakieś ostatnie wskazówki? :>
-
witam...
srednice opasek tak jak u mnie,ale zawsze mozesz wziac termosttat w łape i dobrac odpowiednie opaski w sklepie.
Jesli masz korek to odkrec nie musisz wszystkiego spuszac ,ze 3litry wystarczy,zeby tylko na wysokosci termostatu wody nie bylo...
jesli by cos nie grało to mozesz do mnie zadwonic 722 372 792 słuze pomocą
pozdrwaiam Arek
-
Dziękuję bardzo Arku!
Dam znać jak już będę po akcji! :)
-
Witam. Dzisiaj wymieniłem termostacik objawy takie same jak u aras1979 . Dzięki za porady troszkę nerwów było ale zrobione i gotowe. Wskazówka stoi w pionie :)
-
Witam,
Ja też już po wymianie. Trochę się nasiłowałem ze ściągnięciem tych głupich opasek, a później jeden wąż uparcie nie chciał zejść. Ale siłą i godnością osobistą załatwiłem temat.
Arku dziękuję za telefoniczne wsparcie, ostatecznie udało mi się spuścić płyn przy pomocy zaworu.
Oczywiście wskazówka stoi w pionie :)
-
Panowie a jak u was wygladal sprawa z nagrzewaniem? U mnie przy temp zewnt. Ok10 stopni dlugo trwa zanim osiagnie 90 stopni tj. Jakies 6-8 km, jak osiagnie ta temp to wskazowka juz sie nie ruszy w dol. Zastanawiam sie wlasnie czy termostat juz szwankuje.
Pzdr
-
pezet3 jezdzisz po mieście czy trasa poza miastem?
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
pezet3 jezdzisz po mieście czy trasa poza miastem?
-
Jezdze po miescie, czyzby niskie predkosci i niskie obroty byly powodem dlugiego grzania?
-
U mnie jest podobnie, od wyjazdu z garażu (gdzie jest zawsze powyżej 10 st. C; dzisiaj było ok. 15) to wskazówka osiąga 90 st. C dopiero po ok. 5 km
-
jesli potrzebny to tomaszchwesiuk@o2.pl
791022745
:-)