witam jestem ciekaw dlaczego malo ludzi kupuje olej mineralny wiem że gorszy od reszty ale w jaki sposób geszczejszy i jakos bylo że nie możne lać z półsyntetyka a pózniej mineralny czy na odwrót a dlaczego dzieki
To jest widok strony w wersji do druku
witam jestem ciekaw dlaczego malo ludzi kupuje olej mineralny wiem że gorszy od reszty ale w jaki sposób geszczejszy i jakos bylo że nie możne lać z półsyntetyka a pózniej mineralny czy na odwrót a dlaczego dzieki
Gorszy? Niekoniecznie, jest po prostu przeznaczony do starszych konstrukcji kiedy technologia nie była aż tak rozwinięta.
"geszczejszy?" Gęsta to kasza może być, lepkość i właściwości smarne to są parametry olejów. Olej mineralny, półsentyczny i syntetyczny w/w właściwości w temperaturze optymalnej pracy (120*C) mają podobne.
Dzisiejsze oleje są w miarę mieszalne w dół, czyli jeżdżąc na mineralu możesz zrobić awaryjną dolewkę z półsyntetya lub syntetyka. Niemniej do syntetyka nie powinno dolewać się oleju mineralnego.
Przejście w silniku między poszczególnymi olejami co stopień przy wymianie oleju czyli np 15w40<->10W40<->5W30
dzieki:):):):):):)