To jest widok strony w wersji do druku
-
Map sensor - kilka pytań
Witam!
Jako że od roku męczę się ze swoją mery i słabnącym silnikiem i wspomaganiem kier. po rozgrzaniu silnika czas przyszedł na wymianę Map sensora. Otóż mam pytanie jakie były by objawy uszkodzenia map sensora. Dodam że mam kolektor plastikowy czyli map z czujnikiem temp
Jak kręcę kierownicą to słychać jak silnik ma ciężko jakby chciał ruszyć bez dodania gazu, nie powinienł by jakiś czujnik zwiększyć dawki mieszanki żeby ulżyć mu, np. ten Map sensor ?
-
Słaby silnik, to raz. Nierówna praca. Tak mi się wydaje.
-
Cytat:
Napisał
mjetek
Jak kręcę kierownicą to słychać jak silnik ma ciężko jakby chciał ruszyć bez dodania gazu, nie powinienł by jakiś czujnik zwiększyć dawki mieszanki żeby ulżyć mu, np. ten Map sensor ?
Pompa wspomagania stawia opór, więc podczas kręcenia, szczególnie na postoju silnik będzie miał ciężej, to normalne. Dawkę paliwa zwiększa czujnik w pompie wspomagania (o ile jest, podobno nie wszystkie wersje go miały) ale tylko jak dokręcisz kierownicą do oporu. Jeśli uważasz, że silnik ma zbyt ciężko przyczyny raczej trzeba szukać w układzie wspomagania który stawia zbyt duży opór, ew. w układzie kierowniczym.
-
Nie za bardzo rozumiem. markshall poszedł tokiem rozumowania "uszkodzona - pompa wspomagania" a ja zrozumiałem temat jako "pompa + słaby samochód"
Niech autor tematu sprecyzuje, bo faktycznie możemy gdybać.
-
Cytat:
Napisał
Zokolic
markshall poszedł tokiem rozumowania "uszkodzona - pompa wspomagania"
Nie pisz jakim poszedłem tokiem rozumowania bo nie wiesz ;)
Nie twierdzę, że pompa jest uszkodzona. Chodziło mi bardziej o to, że map sensor nie ma tu nic do rzeczy.
-
Jeśli chodzi o czujnik ciśnienia w układzie wspomagania,dzięki któremu ECU ma podnosić obroty,to tutaj takiego nie ma.
-
Panowie dzięki za podpowiedzi, wyeliminowałem już wszystko co się dało, Map jest sprawny. Czyli mój problem tkwi gdzieś po stronie przewodów bądź samego magla.
Choć to drugie nie cieknie nie hałasuje itp. pompa wspomagania również wymieniona i cicho pracuje.
Panowie a magiel może być jakoś w środku uszkodzony że po rozgrzaniu wspomaganie wyraźnie słabnie, bez typowych objawów jakie wymieniłem pw.
-
Cytat:
Napisał
markshall
Nie pisz jakim poszedłem tokiem rozumowania bo nie wiesz ;)
Nie twierdzę, że pompa jest uszkodzona. Chodziło mi bardziej o to, że map sensor nie ma tu nic do rzeczy.
Czasem żałuje , że odpisuje na tym forum.