To jest widok strony w wersji do druku
-
Nie pracująca sonda
Witam
Ostatnio wymieniłem sondę lambda w swoim samochodzie i dowiedziałem się, że ona wcale nie pracuję oraz jest dalej zbyt bogata mieszanka na benzynie jak i na gazie. Więc mam pytanie czy wie ktoś z was co może być przyczyną, czy jest coś jeszcze oprócz sondy co mogłoby kontrolować mieszankę ? Pan mechanik, u którego zakładałem sonde powiedział, że nie jest w stanie na szybko stwierdzić co jest przyczyną, mówił że może gdzieś ciągnąc lewe powietrze.
-
no ale sonda jak nie działa to jest wadliwa. Sonde kupić jakaś porządną to wtedy zacznie podawać sygnał do ECU który będzie korygował mieszankę. Lewe powietrze spowoduje utratę mocy , nierówne obroty czy tez za wysokie obroty na biegu jałowym
-
Na jakiej podstawie mechanik stwierdził że sonda nie pracuje? Diagnozował auto komputerowo? Też nie słyszałem o przypadku aby była sonda sprawna a ECU nie regulowało mieszanki.. Teraz jest za bogata wiadomo - bo sonda nie pracuje..
-
Czy diagnozował komputerowo to nie mam pojęcia, bo samochód odstawiłem mu na 4 godziny i czekałem na telefon jak skończy, stwierdził że utrzymuje się na poziomie 1.0 tylko nie wiem czego, a powinno podobno 0,3 - 0,8 na benzynie i na gazie. Wiem tyle, że każda nie sprawna część podłączona do komputera powinna mieć nawet po wymianie usunięty błąd na komputerze co powinien zrobić mechanik po wymianie.
-
0,3 - 0,8 to napięcie w woltach.. Nie trzeba kasować błędu lambdy aby zaczęła ona pracować..