To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
wymiana oleju -
wymiana oleju
witam wszystkich ,czeka mnie wymiana oleju ,teraz jezdze na valvoline dura blend 5w40 i zastanawiam sie nad wymiana na 5w30 ,jest to olej z cienszym filmem olejowym wiec beda mniejsze opory oleju i silnik bedzie sie lepiej wkrecal na obroty .Moje pytanie czy ktos jezdzi na takim oleju .autko ma juz ponad 200 tysi nalatane a bede wymienial turbo bo juz zdycha nigdzie nie znalazlem w necie czy ktos jezdzi JTD na takim oleju
-
Witam,
najlepiej to zerknij do instrukcji obsługi lub zadzwoń do ASO . Jeżeli dostaniesz taką informację że w tym silnikach dopuszczalne jest stosowanie oleju 5w30 to nie ma żadnych przeciwwskazań aby na taki przejść tylko czy warto? Olej 5w40 zostawia większy film olejowy a co za tym idzie gładź cylindra jest lepiej chroniona więc silnik dłużej wytrzyma. Spalanie Paliwa na oleju 5w30 może być odrobinę mniejsze ale wątpię aby to był jakaś duża oszczędność.
-
Cytat:
Napisał
januszxxx
silnik bedzie sie lepiej wkrecal na obroty
rozumiem, ze chcesz zmienić na 5W30 żeby silnik lepiej wkręcal sie na obroty? Nie warto.
-
Dlatego napisalem ten temat zeby porozmawiac czy warto sprobowac by potem nie zalowac . teraz na valvo smiga i powiem wam ze olej zarabisty .porownalem castrola edge 5w40 i valvo dura blend 10w40 wlozylem do zamrazarki na 24 godziny -24st i plynnosc tych olejow na oko byla taka sama , sam sie zdziwilem i co ciekawe wszystkie koncerny jak sie wpisuje dobor oleju do samochodu podaja jako olej do jtd 8v olej 10w40
-
Cytat:
Napisał
januszxxx
podaja jako olej do jtd 8v olej 10w40
Bo taki olej zaleca producent w instrukcji.
Cytat:
Napisał
januszxxx
plynnosc tych olejow na oko byla taka sama
no właśnie, na oko ;)
-
Nie kombinuj. Jeśli lejesz syntetyk w40 to przy takim zostań. W30 ma cieńszy film,co znaczy,że latwiej go zerwać. Poza tym w naszym klimacie lepiej sprawdzi się 5w40. Wlej np motula x-cess. Świetny olej.
-
Zostane przy w40 ale wleje valvo 5w40 bo autko chodzi na tym oleju pieknie .w sobote zmiana turbo ,kupilem koras nowy i bede go zmienial .troche roboty bedzie ale spoko przyjemna praca .koras wywazony gotowy da montazu
-
Witam. Mam mała zagwozdkę co do zmiany oleju. Aktualnie mam zalany silnik Texaco 15W40, mineralny, ale niestety, z tego co mi się wydaje, silnik ciężej przez niego odpala, głośniej klekocze na zimnym przez gorsze smarowanie :/ Jak to jest z tą zmianą oleju teraz na półsyntetyk np? Jedni piszą, że zaszkodzi silnikowi, że olej będzie ubywał z racji na rzadszy olej i że może wypłukać nagar :/ Jakie są prawdy i mity na ten temat? To na pewno jest też zależne od silnika, jego stanu, ale co wy o tym sądzicie?
-
Naprawdę musimy przez to znów przechodzić :roll: zaraz będzie o to wojna... zresztą już było o tym pisane nie raz i nie dwa, każdy ma swoje zdanie na ten temat.
-
Wszystko to mity. Zmieniaj bez problemu. Mój sej jeździł 130 tys na mineralu i teraz śmiga na półsyntrtyku. Oleju bierze MNIEJ.