To jest widok strony w wersji do druku
-
Problematyczne palio
Otóż nabyłem sobie Fiata Palio jakieś 5 miesięcy temu, i mam z nim wiele problemów, najpierw zacznę od najważniejszego: sprzęgło. Szybko mi się starło, bardzo, możliwe że dlatego że źle jeździłem(wciskałem sprzęgło jeszcze zanim całkiem puściłem gaz) i czasem go żyłowałem, ale mogę mieć tanio sprzęgło, tylko nie wiem czy pasuje takie ze sieny 1.6 16v, i może mnie tu ktoś wyśmieje, bo teoretycznie siena i palio to identyczne samochody, ale uczyli mnie kto pyta nie błądzi :D
Druga sprawa to spalanie, pali jak smok, sonda wymieniona, a on dalej pali jakieś 14l/100km, może ja coś źle robię? jak się tym autem właściwie jeździ? przy ilu obrotach zmienia biegi? Czy ktoś mi powie, z czym takie spalanie może się wiązać? dodam, że nawet gdy jeżdżę na wyższych obrotach, spalanie też sięga tego pułapu... Liczę na pomoc, bo jestem dosyć w kropce. Z góry dziękuję :)
-
A ile to auto ma przebiegu? bo 14l/100 to byś musiał jezdzic chyba z gazem w podłodze cały czas.
-
Cytat:
Napisał
Darksaience
A ile to auto ma przebiegu? bo 14l/100 to byś musiał jezdzic chyba z gazem w podłodze cały czas.
Niecałe 220 tysięcy, rozrząd jest nowy więc jedyne co mi przychodzi do głowy to nagar w silniku ale auto jeździ normalnie...
-
Witaj,
sprzęgło jak i wszystkie części do tylnego zawieszenia są takie same jak w Sienie jak i w Palio Weekend. Co do spalania to zależy jak jeździsz. Autko z tym motorem powinno palić tak 9-12l PB w mieście w zależności od trybu jazdy sposobu jazdy - rozpędzać auto spokojnie i zmieniać biegi przy 2500-3000 obr./min. Skoro sondę masz nową to warto sprawdzić też na filtr paliwa, powietrza świece oraz kable.
-
Cytat:
Napisał
dudu$
Witaj,
sprzęgło jak i wszystkie części do tylnego zawieszenia są takie same jak w Sienie jak i w Palio Weekend. Co do spalania to zależy jak jeździsz. Autko z tym motorem powinno palić tak 9-12l PB w mieście w zależności od trybu jazdy sposobu jazdy - rozpędzać auto spokojnie i zmieniać biegi przy 2500-3000 obr./min. Skoro sondę masz nową to warto sprawdzić też na filtr paliwa, powietrza świece oraz kable.
wszystko z tego jest nowe, nawet cewka jest nowa, kable i świece sprawdzałem, jeżdzę spokojnie i wgle, ale biegi zmieniałem przy 2000-2200, pojeżdże tak na wyższych to zobaczymy... Ale gdy jeżdzę na~ 3000 obrotów to mi potem z chłodnicy wycieka płyn przez korek(kilka kropel ale zawsze) i gdy wychodzę po takiej jeździe z auta to czuję lekki zapach spalenizny, nie będę nim teraz dużo jeździł dopóki sprzęgła nie wymienię, odezwę się jak już zrobię z nim. Dzięki za odpowiedź :)
-
no jak sprzegło sie slizga to tez bedzie wiecej palił :)
a z chłodnicy czy tez zborniczka wyrównawczego nic nie powinno wyciekac nawet jak by silnik miał non stop 5k rpm zrob cos z tym
zrob foto gdzie wycieka
-
Cytat:
Napisał
yacub
sprzęgło jak i wszystkie części do tylnego zawieszenia są takie same jak w Sienie jak i w Palio Weekend
Palio ma inne rozwiązanie zawieszenia tylnego.
-
Cytat:
Napisał
Darksaience
Palio ma inne rozwiązanie zawieszenia tylnego.
To ja napisałem a nie yacub :P tylko że źle mnie zrozumiałeś. Jakbym wliczał tylnie zawieszenie do tamtego tekstu to napisałbym : sprzęgło jak i wszystkie części do tylnego zawieszenia włącznie, są takie same w Sienie jak i w Palio Weekend
-
no własnie - nie ja to napisałem :P
-
Znalazłem główny problem. Otóz czujnik ssania(temperatury silnika) był zepsuty, auto ciągle ciągło ssanie mimo że nie było tego widać po obrotomierzu ani czymkolwiek innym, zalewał troche silnik i po wymianie czujnika mam więcej mocy i niższe spalanie (50/50 miasto/trasa 9l/100) co jest już lepszym wynikiem, jednak auta muszę się pozbyć :( mam nadzieję że komuś to pomoże x)
-
który to czujnik ? zasysanego powietrza ? który jest wkrecany w kolektor dolotowy ?
-
Cytat:
Napisał
yacub
który to czujnik ? zasysanego powietrza ? który jest wkrecany w kolektor dolotowy ?
tego już nie wiem :D mechanik mi powiedział że wymienił czujnik od ssania więc nie drążyłem, wiem tylko ze ta pierdółka kosztuje koło 30zł
-
A w Palio czy SIenie jest obok wtrysku ten termistor jak w Punto 1.1 ?? Pytam bo nie wiem. Jutro się dowiem jak rozbebeszę to wszystko bo u mnie dzisiaj średnia wyszła 20L/100 przy emeryckiej jeździe. Szlak by tarfił. Przesiadka z niby paliwożernego VolksWraka który zawsze brał równiuteńko 7,5. To se polepszyłem.