gdzie znajduje się parownik w fiacie CROMA.
Chce go wyczyścić, zdezynfekować specjalnym środkiem do klimatyzacji.
Nie znajduje się on za filtrem pyłkowym jak w większości samochodów.
To jest widok strony w wersji do druku
gdzie znajduje się parownik w fiacie CROMA.
Chce go wyczyścić, zdezynfekować specjalnym środkiem do klimatyzacji.
Nie znajduje się on za filtrem pyłkowym jak w większości samochodów.
Parownik czy skraplacz? Tego chyba się nie dezynfekuje tylko wymienia. Znajdować się znajduje chyba koło chłodnicy z lewej strony?
Interesuje mnie parownik. skraplacz jest kolo chłodnicy. parownik się dezynfekuje a nie wymienia
To nie lepiej zrobić to ozonem ? Moim zdaniem skuteczniejsze od tych niby środków do klimy.
A jak chcesz zdezynfekować ozonem parownik skoro nie wiesz gdzie on jest?
Ozonowanie to metoda zabijania bakterii, grzybów drobnoustrojów. To samo można zrobić środkiem chemicznym do dezynfekcji klimatyzacji (nie mowie tu o pseudo spray za 10 zl który wpuszcza się w plastikowe kanały nawiewu),ale trzeba zdezynfekować parownik, ponieważ najważniejszym elementem jaki należy odgrzybić i wyczyścić jest właśnie parownik, bo na nim wkrapla się para wodna i na nim są wszelkie zanieczyszczenia wpływające na jakośc powietrza w kabinie.
Jak zwiększysz stężenie ozonu i włączysz obieg wewnętrzny, to on sobie już parownik znajdzie i sobie poradzi z tym co na nim jest.
Nie trzeba kupować krowy żeby się napić mleka. Ozonowanie w serwisie klimy kosztuje 20 zł.
Kraków. Wilkowicka 54 na przykład. Limanowa (jeden gość), nowy sącz(ze 2 miejsca)... Wiem, że nic Ci to nie daje, ale jak poszukasz to znajdziesz. Grouponow poszukaj. Ostatnio było w krk pełny serwis (plus 100g czynnika) z ozonowaniem za 50 zł.
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś podać namiary (zdjęcie, schemat lub opis) gdzie w Cromie jest odpływ skroplonej wody z klimy. Kupiłem jakiś czas temu odgrzybiacz Wurth i nie wiem gdzie trzeba "wetknąć" końcówkę z wężykiem i rozpylaczem. Według instrukcji tego specyfika można przez odpływ skroplin włożyć wężyk i popsikać środkiem. W Octavii była fajna klapka pod schowkiem i można było bardzo łatwo spryskać parownik (zajmowało to 5 minut). W Cromie też chciałem się dobrać do parownika (niestety takiej klapki nie ma) i zwątpiłem po wykręceniu schowka.
W ASO jest teraz promocja na serwis klimy. Właśnie odebrałem auto po takim zabiegu.
Jak się dowiedziałem, dezynfekują właśnie parownik i kanały preparatami TUNAP (nie żadne ozony czy tam ultradźwięki). Zobaczymy czy pozbędę się przykrych zapachów po wyłączeniu klimu (bo na razie to czuje jeszcze ten preparat ;) )
Odpływ jest centralnie na środku sciany grodziowej oddzielajacej kabine od komory silnika. Widać jak wystaje ok 2 cm przewodu na pompą wspomagania kierownicy. Jak zajrzysz za silnik stojąc po prawej stronie samochodu to zobaczysz. na pierwszym i drugim bardzo dobrze widać ten wężyk.