To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Stilo tylko jakie -
Stilo tylko jakie
Po wielu rozmowach z przyszłą małżonką (tak to juz 14 czerwca) postanowiłem kupic stilo w benzynie. nie wiem czy założę gaz więc powiedzcie który silnik najlepszy 1.2 (trochę słaby chyba w trasie) 1.4 (ponoć pali na mieście góra 7,5) czy 1.6 (pali ponoć góra 9 w mieście). jakby 1.4 faktycznie palił tyle to lpg bym nie zakładał natomiast do 1.6 już pewnie by poszło. i teraz pytanie jaki koszt założenia instalacji? z gory dzięki
Fiat Stilo 6900.00 PLN. SIEDLCE - otoMoto.pl
-
dobra sekwencyjna instalacja LPG do tego auta to koszt ok. 2500 zł. czerwonego Valteka ani żadnych innych wtrysków za 130 zł lepiej nie ładować, bo szkoda silnika i nerwów. z silnikiem benzynowym w Stilo wybór jest ciężki. 1.2 faktycznie może być za słaby do tego auta. miałem okazję przejechać się zarówno 1.4 jak i 1.6 i lepiej zbierał mi się ten pierwszy. biorąc pod uwagę awaryjność 1.6 wybrałbym 1.4 a później zajrzałbym na lpg-forum.pl w poszukiwaniu polecanego instalatora żeby dogadać szczegóły.
-
To stilo które wstawiłeś to jest jakiś totalny ulep. Za kwotę 7k będzie trudno znaleźć zadbany egzemplarz z ogłoszeń internetowych.
-
za 7 jest 1.4 w Hrubieszowie całkiem nizały tylko z polskiego salonu a to nie napawa mnie optymizmem.
Fiat Stilo 6800.00 PLN. Hrubieszów - otoMoto.pl
za 7 można coś znaleźć kwestia poszukania
Ogólnie mało jest zadbanych autek u nas. A ja nie mogę mieć czegoś co nie będzie wymagało troski bo lubię doprowadzać auta do porządku
czyli ogólnie 1.6 nie polecacie? to jaki benzyniak fiata będzie najrozsądniejszy?
-
Tata ma stilo 1.4 już 8 rok (nówka z salonu) i daje rade ten silnik, z opinii ludzi wynika, że 1.4 będzie lepszym wyborem bo mniej pali a dynamika jazdy jest taka sama, co do spalania 7.5 w mieście to chyba jakaś bujda jest :D przy normalnej jeździe ten silnik łyka 8-9l w mieście.
Ogólnie co do stilo to polecam sprawdzić tuleje tylnej belki czy czasem już nie są zużyte, same tulejki nie są drogę, ale wymiana i owszem... częstym objawem zużytych tulejek jest charakterystyczny metaliczny dźwięk z tylnego zawiasu przy poprzecznych nierównościach.
-
kurcze to 1.4 pali tyle co 1.6?? poważnie zaczynam się zastanawiać jeszcze nad alfą 1.6 TS ale ponoć te silniki to dno i 5mterów błota.
-
Alfa 1.6 TS to dopiero ma apetyt :) ale nie powiem, wnętrze ma bajeczne ;)
-
Cytat:
Napisał
seth
alfą 1.6 TS ale ponoć te silniki to dno i 5mterów błota.
Czemu tak uważasz, co jest z nimi nie tak:D
Apetyt na paliwo to ma ale wszystko zależy od stylu jazdy. Stilo 1.6 też potrafiło nieraz nieźle łyknąć paliwa
-
Cytat:
Napisał
sebaoo2
Apetyt na paliwo to ma ale wszystko zależy od stylu jazdy. Stilo 1.6 też potrafiło nieraz nieźle łyknąć paliwa
ponoć bardzo awaryjna jednostka nie lubiąca gazu. choć nie ukrywam bardzo mi sie podoba. Aha i alfa ponoć nie lubi krótkich odcinków jeździć.
-
Cytat:
Napisał
seth
ponoć bardzo awaryjna jednostka nie lubiąca gazu
Szczerze to nie powiem Ci o tym nic bo jakoś nie interesowałem się zakładaniem gazu,ale mam TS od roku, robię często krótkie odcinki do pracy i jakoś nie mam z tym problemu,jedynym słabym punktem jest zawieszenie,co chwile coś stuka;-)
-
Cytat:
Napisał
seth
Aha i alfa ponoć nie lubi krótkich odcinków jeździć.
żadne auto, a właściwie żaden silnik nie lubi krótkich odcinków ;) a jakbyś wziął najsłabszego 80 konnego Stilona w dieslu? zrobić czipa na 100 koników i będzie git ;)
-
-
Cytat:
Napisał
boch
a jakbyś wziął najsłabszego 80 konnego Stilona w dieslu?
nie chce diesla. wole benzynę gdyż u mnie na wschodzi bywa tak że przez tydzien czy dwa zimą mamy ostre mrozy a ja musze mieć auto które uruchomi sie i ni zamarznie paliwo.
Cytat:
Napisał
ToKo
Polecam 1.9 mjtd
a były takie??? wydaje mi się że nie było silników MJTD albo JTD albo M-Jet
seba a ile ci pali alfa?
-
MJTD czyli Multijet. być może MJTD to jakiś polski skrót ;) oznaczenie na tylnej klapie i na pokrywie silnika - Multijet :)
-
tak też myślałem że to jakiś skrót myślowy :D problem niesamowity z tym zakupem. Z jednej strony diesel to niezawodność techniczna z drugiej strony w mrozy ropa marznie. a benzyna to zazwyczaj kłopoty, bo mi zawsze podoba się to co jest klopotliwe :D