To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wymiana kół -
Wymiana kół
Witam.
Zamierzam sprzedać komplet posiadanych kół (felgi aluminiowe + opony letnie) w rozmiarze 17".
Zastanawiam się jednak nad tym, jakie powinienem kupić opony w rozmiarze 16" - 215/55 93 H czy 205/55 91 V ? Bardziej niż o prędkość (nie przekraczam 200 km/h) chodzi mi o nośność. Czy 91 (które są zwyczajnie tańsze) wystarczy do takiego samochodu? Proszę o poradę.
Felgi aluminiowe 16" będą tańsze do węższych opon (205/55) i miały inne ET. Jakie felgi pasują do wymienionych przeze mnie opon ET 35 czy inne?
Pozdrawiam.
-
witka ...
sciagnij sobie instrukcje obslugi do CROMY tam wszystko pisze ,chyba na samym koncu ,jakie opony felgi i cisnienie zaleca producent samochodu.
-
16 do Cromy według mnie nie pasują za cholerę. Po co sprzedajesz te 17 ?
-
Cytat:
Napisał
marrr
16 do Cromy według mnie nie pasują za cholerę. Po co sprzedajesz te 17 ?
nooo bez takich;-) mam 16 i wyglądają ok a i 17 mam
-
Jak kto woli mi osobiście 16 nie pasują w takim aucie...
-
mi też nie, dziwnie wygląda to auto na 16", takie małe kółeczka a auto duże. W pierwszym roku miałem zimówki na stalowych felgach 16" i nie mogłem na to auto patrzeć więc je sprzedałem i teraz mam na zimę 17 cali a latem jeżdżę na 18 calach i jeździ się całkiem ok, niech mi tu nikt nie pisze że czuć dziury albo coś bo to totalna bzdura.
-
Heh, też uważam że 16 są za małe na takie "napompowane" auto jak Croma. Jeżdżę zimą i śmiesznie to wygląda, chociaż z fajnymi kołpakami to jeszcze jakoś znośnie :D 17 cali na alusach to minimum (takie mam letnie).
Niestety i opony droższe :( Im więcej cali tym opony droższe
Moim zdaniem na 17 calowych oponach o profilu 50 komfort jest jeszcze bardzo dobry, nie jest za twardo ani za miękko, tak w sam raz.
-
Ja porownywalem ceny opon w tych rozmiarach to roznice sa ok 100-130 zl na sztuce. Wiec ja zostaje przy rozmiarze 205. Teść w swojej tez bedzie teraz zmieniał na 205. Na 3 oponach czwarta gratis.
-
Ja zrobiłem to samo. Auto, można powiedzieć, przyjechało do mnie na zimówkach 215/55/R16 i potrzebowałem kupić opony letnie. Nie bardzo chciałem inwestować w felgi R17 (chociaż to prawda, że auto zdecydowanie korzystniej na takich wygląda, na 18 to już kosmos) i kupiłem tylko opony 205/55/R16. Wolałem wziąć lepsze opony 205 niż oszczędzać i brać 215, którą są zdecydowanie droższe.
Minusem takiej akcji jest jeszcze większe zawyżanie prędkości bo 205/55/R16 mają trochę mniejszą średnicę niż 215/55/R17.
-
Jak się rozejrzysz dobrze (w necie) to kupisz opony 17" w przyzwoitej cenie. I pozostanie kasa w kieszeni i zadowolenie z z "luku" Cromy :) Jak kupowałem Cromę na 18" felgach to też byłem pełen trwogi. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Zimą ganiam na 17" i też jest OK. Oczywiście, im mniejsze koło tym większy komfort, ale naprawdę, da się jeździć na tych większych kołach. Jakiś czas miałem do dyspozycji Lancie Deltę na kołach 18" 225/40/18 i myślałem, że to będzie koszmar. O dziwo, było wygodniej niż w mojej Cromie. Ups!
-
pewnie że tak, narzekają Ci, którzy na 18" nie jeździli. Swoją drogą czy wydanie ok 2 tyś zł na nowe 225/45/18 to aż tak dużo zważywszy na to że takie nowe opony posłużą przeciętnemu "Kowalskiemu" ok 4-5 sezonów?
-
Ja dałem sporo mniej. Fakt, ze wybrałem nieznany dotąd "brand", ale przekonały mnie opinie na zagranicznych forach gdzie m.in. stało, że w tych kapciach w UK salony Alfy wypuszczały nowe Brery. Skoro Brera daje rady to Croma tym bardziej ;) Accelera Phi. Trzy lata już działa. Ale mają też wadę. Praktycznie brak rantu ochronnego felgi. Stąd mimo uwagi zdarzyło mi się przytrzeć felgi i to bynajmniej nie podczas parkowania wzdłuż krawężnika.
-
Jeden stawia na wygląd, drugi na komfort. W Cromie latam na 18 lato/zima, komfort jest jaki jest ale nie narzekam. Ojciec w swojej Cromie ma 18 lato, 16 zima... Na komfort latem zdecydowanie narzeka, ale nie zamieni ich na mniejsze bo... na mniejszych Croma "nie wygląda".
Co do opon 18 - budżetowe znanych marek (Barum / Kumho czyli żadne wynalazki) można już kupić w cenie ok 1800zł. Za ok 2000zł wyrwiesz już Falkeny a za ok 2200zł dobre Nokian zLine. Także jest w czym wybierać. A wiadomo że jest to wydatek na parę sezonów.
-
Ja przerzuciłem się na nowy rozmiar, który oferuje tylko jedna marka Hankook -> 215/50/18 -> Mam komfort 17" ale wygląd 18" ;) Zimą używam 215/55/17.
-