To jest widok strony w wersji do druku
-
nie chce zapalic....
Witam dziś sienka sprawiła mi kłopoty...
Rano wszystko ok przejechałem ok 30 km bez problemów, potem pojechałem do kościoła i niestety wrócić już nie dałem rady.
Nie chce zapalić, po przekręceniu zapłonu zapala się lampka od pompy paliwa ale pompy nie słychać... reszta lampek w normie...na PB nie da rady zapalić, na gazie ( 2 gen. ) też nie dało rady... ( normalnie się da). Na popych tez nic.
Sprawdziłem świece i nie ma iskry...
Co to może być? cewka? jakieś propozycje? coś z kompem, nie ma iskry to i pompę paliwa odłączyło?
Wcześniej nigdy czegoś takiego nie było...
-
Czujnik położenia wału korbowego! I nie ma takiej kontrolki od pompy paliwa tylko jest kontrolka układu wtryskowo-zapłonowego. Jeżeli z tego czujnika nie będzie sygnału do ECU to ten nie poda napięcia na cewkę, dlatego nie było iskry. Z ciekawości ile Ci pali gazu?
-
Cytat:
Napisał
turek86
Czujnik położenia wału korbowego! I nie ma takiej kontrolki od pompy paliwa tylko jest kontrolka układu wtryskowo-zapłonowego. Jeżeli z tego czujnika nie będzie sygnału do ECU to ten nie poda napięcia na cewkę, dlatego nie było iskry.
Popieram
-
w mieszanym 10,5 -11 trasa 8,0-9,5 - jeszcze w sobotę na s8 w cztery osoby ponad 180 leciałem i żadnych problemów nie było...
tak to jest kontrolka układu wtryskowo-zapłonowego, ale chodziło mi o to że pompa paliwa nie chodzi... znajomy Twierdzi że może ECU padł bo miał takie objawy... może jutro do mechanika zaprowadzę a na noc aku odpiąłem może się coś zmieni...
pompa i cewka nie dostaje prądu
-
Jeżeli masz miernik to wymontuj ten czujnik położenia wału. Ma on 3 piny. Pomiędzy dwoma będzie przejście a trzeci to masa. Podłącz miernik pod te, które mają przejście i przesuń koło czoła czujnika np monetę lub coś co wywoła zmianę rezystancji na mierniku. Jeżeli nie będzie reakcji to czujnik do wymiany! Tłumaczę Ci czemu cewka nie dostaje prądu. Jeżeli nie będzie sygnału z czujnika położenia wału to komputer nie podaje napięcia na cewkę. Przerabiałem to u siebie. I nie wierzę, że ten silnik z instalacją II generacji pali Ci na trasie 8-9l ... Sekwencja nawet nie osiągnie takiego wyniku.
-
Mam ten sam problem. Wymieniłem juz czujnik położenia wału i czujnik fazy. Poza tym nowe są świece i przewody. Mimo to marchewa świeci się po nocy i jak wychodzę z pracy. Nie muszę odpalać na pych. Spuszczam z ręcznego na górce i puszczam sprzęgło. Wystarczy, że silnik się trochę przekręci i już potem normalnie go odpalam na PB.
-
A propo spalania gazu na trasie,musze Cie kolego zdziwic bo jest to mozliwy wynik do osiagniecia i przy tym nie trzeba byc zawali droga. Brat jak byl w posiadaniu sieny jechal do pustkowa na wakacje,zatankowal full zbiornik gazu(ok.32l) i zrobil ok.400km.
-
U mnie w takiej sytuacji był problem nie tyle z czujnikiem co z kostką. Elektryk szybko sobie z tym poradził. W międzyczasie zainwestowałem w cewkę ( bez sensu )
-
a co do sprawdzenia czujnika wału korbowego to weź go ogrzej suszarką albo opalarką i spróbuj odpalić ja właśnie miałem tak że na zimnym silniku mi nie odpalał tylko na pych czasem załapał a jak rozgrzany to zawsze palił tak z ciekawości gdy był zimny to suszarką go potraktowałem i odpalał ;) a żeby się upewnić to go wyciągnąłem podłączyłem pod miernik i nic nie pokazywał a jak go podgrzałem to rezystancja wzrastała więc czujnik był do d..y ;)