To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Webasto -
Webasto
Witam,
Kiedy webasto załącza dmuchawę nawiewu do wewnątrz samochodu? Bo u mnie bezpośrednio po odpaleniu webasto,a w necie czytałem że dopiero po osiągnięciu przez płyn temp. 30st. podobno są dwie numeracje pieców nowsze i starsze i te nowsze mają jakiś błąd w oprogramowaniu i dla tego włączają za wcześnie dmuchawę ,wie może ktoś coś na ten temat.
pozdrawiam
-
w ulysse 2.0 JTD jest webasto ale tylko do podgrzewania płynu chłodzącego w zimie,nie ma ogrzewania kabiny,nie da się odpalić go samego bez silnika.
-
Ja w peugeocie mam Eberspachera (klon webasto) i tak jak w webasto wiatrak załącza się się przy temp płynu ~30*C. Piec przechodzi w tryb ECO coś w okolicach 75-80*C i wyłącza się w okolicach 85*C niestety w Eberze wyłącza się też dmuchawa jak w Webasto jest nie wiem.
Poza tym badziewie okrutnie zjada akumulator i raz zaliczyłem zonka zimą.
Webasto odpalasz przy jakiej temperaturze silnika? ;) Może ma temp powyżej 30 i temu wbija wentylator.
-
Do adam0729.
Niestety kolego wprowadzasz szanownych forumowiczów w błąd. Owszem, była wersja webasto o której piszesz. Była jednak również taka o której pisze założyciel postu.
Nie chodzi tutaj o wytykanie "błędów" tylko o rzetelny przekaz informacji.
Nie jesteś pewien to nie pisz "głupot"
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Cytat:
Napisał
piotrek74
Witam,
Kiedy webasto załącza dmuchawę nawiewu do wewnątrz samochodu? Bo u mnie bezpośrednio po odpaleniu webasto,a w necie czytałem że dopiero po osiągnięciu przez płyn temp. 30st. podobno są dwie numeracje pieców nowsze i starsze i te nowsze mają jakiś błąd w oprogramowaniu i dla tego włączają za wcześnie dmuchawę ,wie może ktoś coś na ten temat.
pozdrawiam
Masz wyświetlacz z napisem Webasto posiadający przycisk z symbolem płonącego ognie, przycisk "set" oraz dwa przyciski ze strzałkami "prawo", oraz "lewo"? jeżeli tak to masz pełne programowalne webasto.
-
napisałem to co mam i w mojej instrukcji (polskiej książkowej) piszą tylko o takim
Nikogo celowo w błąd nie wprowadzam.
-
Adam0729. Napisales "w Ulysse 2.0 JTD jest webasto ale tylko...". Ja wnioskuje z tego ze w kazdym Ulysse 2.0 JTD tak jest. Gdybys dolozyl jedno slowo "w moim Ulysse" wiedzialbym ze piszesz o swoim przypadku a nie zapodajesz wiedze dotyczaca generalnie wszystkich egzemplarzy JTD. Czasami diabel tkwi w szczegolach. Nie gniewaj sie prosze bo nie chodzi tu o wytykanie bledow tylko o dbalosc o klarowne forum naszego ukochanego Fiata.
P.S. czytalem inne Twoje porady w innych watkach i uwazam ze duzo wnosisz dobrego w to forum. Pozdrowionka dla wszystkich.
-
dodam troche od siebie informacji :) z dogżewacza w Fiacie można spokojnie zrobić ogrzewanie postojowe dokładając pompke obiegową (chyba że już jest, wtedy tylko wystarczy wyprowadzić kabelek z kostki i tyle) a włączać webasto można jak sie chce np zwykłym przełącznikiem,zdalnie centralką uniwersalną za 50zł, lub z tych droższych fabrycznych sposobów programator czasowy lub telestart :) co do pytania z pierwszego postu nikt jeszcze nie odpowiedział więc odpowiem :) są dwa rodzaje sterowników w piecach, jeden załącza wentylator w kabinie jak w piecu płyn osiągnie 30stC a drugi odrazu po odpaleniu i niema w nim żadnych błędów, poprostu ten typ tak ma :)
-
Witam ,odgrzeje kotleta chodź już prawie zamarznięty:smile:
Inferno ,widze że jesteś zorientowany w temacie mam pare pytań do Ciebie jeżeli możesz przyślij nr tel. na priv.
pozdrawiam.
-
nie lepiej na forum?zawsze zapisana wiedza może sie komuś przydać :)