Problem ze skrzynią biegów
Siema! Mam problem w swoim fiaciku, mianowicie gdy mam luz i wciskam sprzęgło aby wbić jedynke (w sumie na każdym biegu to występuje ale na jedynce najczesciej) coś jakby blokuje skrzynie i bieg nie chcę się wbić(niekiedy pomaga przyłożenie nieco(dużo) wiekszej siły). W dodatku praktycznie za każdym razem próba wbicia wstecznego kończy się trzaskiem i piłowaniem tarczy sprzęgła. Sprzegło jest nowe wymieniane w poprzednie wakacje ma max 1.5k KM nabite.
Dodatkowo znajomy mechanik ma na warsztacie fiata siene z identycznymi objawami. Odkrył on też ciekawe zjawisko które występuje też u mnie. Jak nie można wbić biegu, wyłaczyć silnik i bieg wchodzi.
Ogolnie odkąd pamiętam zawsze jak jechałem tym samochodem (nawet na starym sprzęgle jeszcze) próba wbicia jedynki jadac np na trójce(np wjazd na plac pod szkołą) niemozna było wbić biegu niemal odrazu po wyjęciu z 3ki trzeba było albo poczekać albo zwolnić.
Jakby miał ktoś pomysły co to jest to pisać. Ogolnie przyda się dla potomnych :) (Moj mechanik stawia na jakąś linke, ale pierw musi pogrzebać w tej Sienie)