To jest widok strony w wersji do druku
-
Szumienie pod zegarami
Witam,
Po ostatniej wizycie u mechanika który wymieniał termostat i Różne przewody elektryczne oraz sprawdzał instalację elektryczną. Pojawiło się dziwne szumienie gdzieś jak by pod zegarami, Ostatnio zauważyłem że po naciśnięciu hamulca ustaje ( zarówno gdy samochód stoi oraz jak jedzie) cichnie w zależności od siły naciśnięcia hamulca im mocniej tym szumienie słychac ciszej aż do całkowitego ucichnięcia. Dodatkowo szumienie cichnie w momencie przyśpieszania( napewno cichnie a nie zostaje zagłuszone bo jak przy danej prędkości wrzuce na luz i dodam gazu również je słychać) Sprawa jak dla mnei bardzo dziwna, ale może ktoś ma jakis pomysł?
AAA samochód to fiat palio 1.6 16v, z 1998r, bez LPG
-
Cytat:
Napisał
Thundercat
Ostatnio zauważyłem że po naciśnięciu hamulca ustaje
może klocek trze o tarczę i w momencie naciśnięcia na hamulec przestaje.Możliwe ,że tłoczek nie odbija jak trzeba i występuje delikatne tarcie.Zobacz po jeździe czy felgi nie są zbyt ciepłe-czytaj gorące.Kiedyś też mi delikatnie szumiało ,a felgi nie dało się dotknąć.Pomogło czyszczenie tłoczka.Działa już 60 kkm :lol:
-
Niestety to nie to, cały myk polega na tym że to wogule raczej nie jest dźwięk z hamulca , Wyśle że może serwo ( bo ono chyba jest gdzieś tam) ale skolei co by miało do tego przyśpieszanie?
-
Po pierwsze popraw gramatykę, po drugie ma dużo do przyśpieszenia, bo jeden z przewodów podciśnienia jest podłączony do serwa, czyli wraz ze wzrostem prędkości podciśnienie wzrasta.
-
Cytat:
Napisał
Thundercat
Wyśle że może serwo ( bo ono chyba jest gdzieś tam) ale skolei co by miało do tego przyśpieszanie?
Moim zdaniem serwo może przepuszczać (miałem kiedyś tak w Uno). Początkowo nie ma to wpływu na hamowanie, ale z czasem siła potrzebna od wciśnięcia pedału hamulca będzie coraz większa i wtedy wymiana serwa stanie się konieczna.
-
Hmm a myślicie że można coś z tym zrobić zawczasu? czy po prostu jeździć i jak padnie to wtedy się martwić?
-
Serwa się raczej nie naprawia, więc pozostaje wymiana (może być używane, o ile będzie sprawne).
Bezpieczniej jest to wymienić za wczasu, żeby się nie okazało że w sytuacji nagłego hamowania braknie siły i będzie bum.
-
ok , dzięki za pomoc, w weekend postaram się jeszcze upewnić czy dźwięk na pewno pochodzi z serwa.
-
1 załącznik(i)
No dobra właśnie zabieram się do kupna serwa. Niestety ale szukając na allegro praktycznie każde serwo ma inne numery seryjne. Jak wyszukałem wg e-per pokazało mi mój numer:) więc pytanie czy mogę kupić bylejakie serwo od palio 1.6? czy jednak może być jakaś różnica?
Dobra niby wyszukałem po numerze Vin części i moje serwo podświetla się na czerwono, ale są też inne czy to oznacza że te inne też będą pasować?
Załącznik 14602
-
-
Tak te inne także będą pasować. Kolejne nr to, numery zamienne