To jest widok strony w wersji do druku
-
16 calowe kola w doblo I
Witam, kupiłem doblo malibu 1.9jtd, poprzedni właściciel (niemiec) jeździł na 14 alu zimówkach i 16 alu letnich. Czy 16 calowe koła 205/50 nie będą za duże do tego samochodu na nasze drogi? raczej nie będę woził ciężarów ale raz na jakiś czas może się zdarzyć jakiś większy ładunek - czy nie będzie jakiś obcierań? Czy komfort jazdy, zawieszenie, spalanie ulegnie mocnemu pogorszeniu? Czy przy ew. wypadku ubezpieczyciel może zarzucić, że koła nie były zgodny z rozmiarem kół w instrukcji pojazdu? Z góry dzięki za odp., zaznaczę tylko, że w googlach znalazłem tylko jeden temat odnośnie takiego zapytania i nie był on zbytnio pomocny:/
-
Według eLearnu to powinny być założone koła 14 albo 15 cali
-
Cytat:
Napisał
doblopo
Witam, kupiłem doblo malibu 1.9jtd, poprzedni właściciel (niemiec) jeździł na 14 alu zimówkach i 16 alu letnich. Czy 16 calowe koła 205/50 nie będą za duże do tego samochodu na nasze drogi? raczej nie będę woził ciężarów ale raz na jakiś czas może się zdarzyć jakiś większy ładunek - czy nie będzie jakiś obcierań? Czy komfort jazdy, zawieszenie, spalanie ulegnie mocnemu pogorszeniu? Czy przy ew. wypadku ubezpieczyciel może zarzucić, że koła nie były zgodny z rozmiarem kół w instrukcji pojazdu? Z góry dzięki za odp., zaznaczę tylko, że w googlach znalazłem tylko jeden temat odnośnie takiego zapytania i nie był on zbytnio pomocny:/
Ja mam opony 205/45/R17 i nic nie obciera i dużo miejsca
tak to wyglada http://polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Doblo/143853
-
Jeżeli chodzi o ubezpieczyciela to chyba on Ci opon nie kupuje,wiec nie ma nic do gadania,ważne żebyś miał odpowiedni bieżnik. Spalanie mnie wzrasta raptem o poł litra (latem i tak spalanie mniejsze) ale ja mam dużo słabszy silnik i odczuwam szerokość i wagę kół. Nawet jak naładowałem 300kg z tyłu nic nie tarło,musiałbyś mieć zawieszenie zmęczone.
-
Cytat:
Napisał
Pucio
Ja mam opony 205/45/R17 i nic nie obciera i dużo miejsca
dopiero ociera przy 225 :)