To jest widok strony w wersji do druku
-
Filtr kabinowy Brava 1,6
Witam serdecznie. Z racji tego, ze bardzo parowały mi szyby w samochodzie postanowiłem wymienić filtr kabinowy, odkręciłem ten plastik, i ku mojemu zdziwieniu filtra nie było, aczkolwiek ramka na filtr jest. Brava jest BEZ KLIMATYZACJI, wiec moje pytanie czy ja ten filtr powinienem mieć, a drugie czy z powodu jego braku mogły tak parować szyby?
-
w tych autach zaparowane szyby to standard. w wersji bez klimy filtr nie był stosowany, ale mocowanie filtra chyba jest. sprawdź sobie czy działa u ciebie klapka obiegu powietrza. znajdziesz ją pod filtrem pyłkowym, którego nie masz ;)
na wszelki wypadek sprawdź sobie również dywaniki po stronie pasażera przy tunelu środkowym. nagrzewnica lubi sobie w tamtym miejscu popuszczać zalewając przy okazji centralkę AIRBAGów.
-
Facet w sklepie poradził mi sprawdzić sobie czy nie mam zatkanego wywietrznika, który ponoć znajduję się gdzieś z tyłu auta ( na pasie tylnym/ pod zderzakiem?). Czy wie ktoś gdzie konkretnie moge go zlokalizować?
-
to poproś faceta żeby wyszedł przed sklep i pokazał w którym miejscu są te wywietrzniki. ja o czymś takim nigdy wcześniej nie słyszałem ale chętnie posłucham ;)
-
A więc owy wywietrznik jest umiejscowiony w karoserii,pod zderzakiem,za prawym tylnym kołem.
-
dzięki, idę szukać :) a ja tylko dodam, że właśnie sprawdziłem u siebie klapkę obiegu powietrza. NIE DZIAŁA. jest zblokowana w pozycji pionowej (widoczny wentylator) czyli mam non stop obieg otwarty. miałem nadzieję, że będzie odwrotnie i znalazłem przyczynę parowania szyb ;)
-
1 załącznik(i)
Jeżeli widziałeś wentylator i patrzyłeś na niego przez filtr kabinowy to znaczy że masz dobrze.Przy obiegu zamkniętym parują szyby,ponieważ wilgoć nie jest wypychana po za auto,tylko krąży jej co raz więcej.Owy wywietrznik służy właśnie do doprowadzania powietrza z kabiny.
Foto wywietrznika:
Załącznik 12952
-
No ja tak samo patrzyłem przez ten otwór na filtr kabinowy i również widziałem wentylator. Zakupiłem filtr kabinowy i założyłem go tam gdzie jest na niego miejsce. Z rana sprawdzę ten wywietrznik - o ile się da do niego dostać bez zdejmowania zderzaka. :)
-
-
Cytat:
Napisał
snoopinho
Z rana sprawdzę ten wywietrznik - o ile się da do niego dostać bez zdejmowania zderzaka. :)
Raczej na to nie licz,ale powinieneś go widzieć od środka,tylko trzeba wyjąć kawałek tapicerki.
No to czekamy Boch na jakieś info o działaniu tego środka.
-
ale ten "wywietrznik" nie jest po to żeby, zapewnić wentylację, tylko żeby nie wytwarzało się ciśnienie po trzaśnięciu drzwiami, w wersji z klimą filtr występował zawsze, w wersji bez w niektórych egzemplarzach był montowany.
-
Do wywietrznika dostałem się sięgając ręką pod zderzak i jego kratki są również doskonale widoczne z bagażnika. Zaciekawiła mnie jedna rzecz, a mianowicie to, że na zewnętrznej stronie kratek na tym wywietrzniku jest jakiś materiał coś jakby folia/guma, która tworzy coś jakby zasłonkę, bo jest tylko przymocowana od góry.
-
Pajel po części masz rację ale powiedź mi co się dzieje z powietrzem z samochodzie gdy zamknięte są okna a wentylator pracuje na przykład na 3 lub 4 :?:
Snoop jest to taka specjalna guma,która jest bardzo delikatna i dobrze się układa.Ona ma tak wisieć żeby powietrze tylko tamtędy wylatywało a przy próbie wlotu,zatyka otwór.
-
W takim razie u mnie pod względem klapek i wywietrzników wszystko ok. Pozostaje czekać czy montaż filtra coś pomoże. Dywaniki w aucie suche, a poza tym staram sie odkurzać w środku w miare regularnie.
-
Cytat:
Napisał
Zielony
No to czekamy Boch na jakieś info o działaniu tego środka.
raczej działa, ale do ostatecznej oceny wstrzymam się do dłuższej trasy z kobitką na podkładzie ;)