To jest widok strony w wersji do druku
-
Siłowniki Tylnej Klapy
Cześć! Prawdopodobnie popsuły mi się zupełnie, siłowniki tylnej klapy (te co unoszą, a następnie blokują klapę w powietrzu). Latem działaly jeszcze w miarę dobrze, niestety już jesienią nie spisywały się dobrze. Jeden wygląda na świeży, a drugi jest lekko na końcu umazany. Z tego co wiem były one wymieniane jakoś tak ze 2-2,5 roku temu na oryginalne, takie jakie były montowane do Bravy(raczej...). Te Siłowniki czy jak kto woli sprężyny gazowe różnią się w BBMach ? W sensie czy do Bravo lub Marea W są takie same siłowniki? Może mam nie od tego samochodu? Znajomy polecał mi ich wymianę na bodajże takie jakie są w Golfie IV, bo są niby silniejsze. Ale to chyba G... Prawda bo wg statystyk jakie znalazłem są defakto słabsze i krótsze (być moze są trwalsze..). Co mam robić wymieniać na orginały? Czy wymienić na jakieś lepsze od innego auta? Tylko od jakiego? I gdzie je kupie?
PS: Chce je wymienić bo ojciec dostał pare razy w łep klapą, ja też raz, a taka rozpędzona klapa moze nawet zabić :<.
Z góry dzięki!
-
Na początek wymień jeden (ten który ma widoczny wyciek), najlepiej na org. (używane w VW wcale nie są "lepsze"). Jeden sprawny siłownik nie utrzyma klapy, dlatego może się wydawać że oba są uszkodzone. Zresztą po odkręceniu sprawdzisz.
-
Cytat:
Napisał
ata
Na początek wymień jeden (ten który ma widoczny wyciek), najlepiej na org. (używane w VW wcale nie są "lepsze"). Jeden sprawny siłownik nie utrzyma klapy, dlatego może się wydawać że oba są uszkodzone. Zresztą po odkręceniu sprawdzisz.
sam przeczysz sobie " jeden sprawny siłownik nie utrzyma klapy " amortyzatory też wymieniamy parami więc wymiana jednego poprawi tyle co wymiana padniętej jednej baterii w pilocie - jak to już się działo na jesieni to wymień obie sprężyny SPRĘŻYNA GAZOWA KLAPY BAGAŻNIKA FIAT MAREA WEEKEND (3813231164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Cytat:
Napisał
pit14
sam przeczysz sobie " jeden sprawny siłownik nie utrzyma klapy " amortyzatory też wymieniamy parami więc wymiana jednego poprawi tyle co wymiana padniętej jednej baterii w pilocie
To nie są amortyzatory, nie ma sensu wymieniać na zapas. Jeden może być 100% sprawny, a klapa i tak będzie opadać. Zresztą jak pisałem - po wymontowaniu można ocenić działanie tych siłowników.
W pilocie można wymienić jedną baterię (z dwóch), jeśli jedna wyczerpała się szybciej. Różnice pojemności baterii są rzędu 30-50%, nawet tych "firmowych" (nawet najlepsze nie mają identycznej pojemności, chyba że przypadkiem). Nie żebym za każdym razem testował baterie przed wyrzuceniem, ale odkąd dziecko każe mi je wrzucać do Pojemnika Na Baterie (są takie w paru miejscach) staram się ... eee ... wyrzucać mniej :cool:
Spoko, siłowniki klapy to tylko proste elementy nie mające wpływu na bezpieczeństwo jazdy. Dobra, można dostać klapą w głowę. Ale na postoju! Nie przesadzajmy, szczególnie że one naprawdę zwykle psują się pojedynczo. Nie polecam wożenia drążka do podpierania klapy (chociaż i takie patenty widuję na parkingach przy sklepach ... czego to ludzie nie wymyślą żeby zaoszczędzić), ale wymiana parami (jak amortyzatory) jest niepotrzebna.
-
Na moje przy koszcie 20zł za nówkę nie ma sensu się cackać z jedną sztuką - wymień obie. Sam wymieniałem u siebie bo było podobnie - klapa w zimę ledwo co trzymała. Teraz w zimę trzeba uważać żeby w zęby nie dostać jak się sama otwiera. Kupiłem firmy delphi - trzymają elegancko ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Na moje przy koszcie 20zł za nówkę nie ma sensu się cackać z jedną sztuką - wymień obie. Sam wymieniałem u siebie bo było podobnie - klapa w zimę ledwo co trzymała. Teraz w zimę trzeba uważać żeby w zęby nie dostać jak się sama otwiera. Kupiłem firmy delphi - trzymają elegancko ;)
Też myślę że wymienię jednak oba, rzucę okiem na te o których wspomniałeś.
-
zauważ że jest to zamiennik więc cena nieduża i może wytrzymać jedną zimę , kolega byrrt założył delphi i ja Ci też proponuję coś oryginalnego - dokładając 20/szt masz pewność na kilka lat
-
Oryginały są MM ale Delphi jakościowo nie sądzę aby były gorsze.. Z przesyłką za obie zapłaciłem chyba 55zł z gwarancją na dwa lata..
-
Dziś byłem na szrocie po styki do klapy i przy okazji patrze "ooo... siłowniki, biore" 15 zł sztuka. Działają tera tak ze można w zęby dostać :D
Przy okazji jeden stary jest sprawny także mam na zapas. A ten nie dzialajacy postawilem na ziemi, lekko puściłem i się sam złozył takze był do D...
Dzięki!