witam mam pytanie czy ktos zakladal swiatla do jazdy dziennej do swojego fiata ?
To jest widok strony w wersji do druku
witam mam pytanie czy ktos zakladal swiatla do jazdy dziennej do swojego fiata ?
Napisz coś więcej, z czym masz problem;-)
Witam chodzi mi gdzie je podłączyć i czy jest jakiś sposób na puszczanie kabli miedzy silnikiem a kabina
nie ma potrzeby puszczania kabli do kabiny
jeden kabel masa
drugi pod żarówkę postój lub mijania (ja mam pod mijania)
trzeci czyli plus do skrzynki bezp.w komorze silnika (tam jest przekaźnik pod który się podpiąłem - zapala ledy po uruchomieniu silnika)
schemat powinien być na pudełku i gdzie mogą być zamontowane (wys.,odl. od krawędzi i pomiędzy )
Ja miałem schemat na pudełku ,a wygląda to tak:
czarny - masa do masy -mam nad atrapą na przednim pasie
żółty -sterowanie- do plusa z żarówki np.od mijania (w tedy ledy zgasną po włączeniu świateł mijania)
czerwony -plus -ja mam w skrzynce bezpieczników w komorze silnika taki przekaźnik w którym pojawia się plus po zapaleniu silnika i do tej nóżki mam ten plus podpięty.
Czy masz ledy ze sterowaniem w lampie czy jest jeszcze jakaś puszka i tak na końcu są trzy kabelki i podłącza się tak samo.
Ważne żeby były zachowane odległości chyba tak:
25 cm od podłoża
40 cm od boku pojazdu
60 cm pomiędzy ledami
i nie mogą zasłaniać innych świateł
jeszcze nie wyżej niż 150cm
zanim zamontujesz spróbuj się jeszcze upewnić -ale na 99% dobrze napisałem.
WAŻNE- światła do jazdy dziennej powinny sprawiać że w dzień z daleka jesteś widoczny więc nie kupuj takich które ledwo świecą ale są bo nie dla policji je zakładamy a dla swojego bezpieczeństwa!
A dokładnie to który to jest przejaznik
chciałbym jeszcze dodać, że wiele ze świateł do jazdy dziennej, nie gaśnie po właczeniu świateł mijania, a jedynie przygasa do ok 50% jasności
jeżeli tak sie dzieje to musisz mieć homologacje RL A - RL światła do jady dziennej, A - światła pozycyjne
jestem świeżo po wizycie na SKP więc informacja potwierdzona chociaż diagnosta długo sprawdzał przed wbiciem pieczątki ;)