To jest widok strony w wersji do druku
-
Wyłączająca się turbina
Witam.. Mam problem i to niestety na święta trafiło.:((( Turbina wyłącza się w niespodziewanych momentach... Najczęsciej jak ruszam... Po wciśnięciu sprzęgła i dodaniu gazu tak żeby obroty wskoczyły trochę wyżej, trubina zaczyna normalnie działać... Problem zdażył mi się już kiedyś ale nie zwróciłem uwagi na to ponieważ długi czas nic się nie działo.. Żadna z kontrolek się nie zaświeca, z wydechu nie dymi, spalanie według kompa ok... bardzo proszę o pomoc, i jakiś link z FiatECUscan. Pozdrawiam
-
Nie do konca rozumiem, jakie sa objawy jak ruszasz, zaczyna gasnac, nie ma mocy czy jak :?:
-
Też nie rozumię tego turbina wyłącza się. Turbina napędzana jest spalinami. To nie jest urządzenie które samo się włącza i wyłącza. Niema własnego silniczka tylko spaliny z wydechu napędzaja turbine.
-
Podepnij pod kompa - rozumiem ze wyskakuje blad na desce
Mi wylaczala sie turbina jak wchodzilem na wysokie obroty (np podczas wyprzedzania) i rozwiazalem problem zaslepieniem egr i wymiana overboost
-
no własnie albo egr i overboost nie działa. Turbina zawsze sie kręci.
-
Cytat:
Napisał
marum47
no własnie albo egr i overboost nie działa. Turbina zawsze sie kręci.
Przepraszam, źle się wyraziłem, ale zawsze słychać jak sobie świszczy, a gdy występuje ten problem ledwo co jest słyszalna więc nie ma takiej prędkości obrotowej jak powinna. Samochód nie ma mocy na 3 biegu z trudem da się utrzymać prędkość, na wolnych obrotach pracuje normalnie, na biegu jałowym lub z wciśniętym sprzęgłem obroty wolno zbierają się do góry. Zapewne chcąc ruszyć normalnie jak zwykle zgasłby silnik... sprawdziłem drożność odmy, nie mogę połączyć się z samochodem... Niby wszystko jest ustawione, porty itd, ale nie łączy się... zobaczę na egr i overboost jeszcze..
-
Moze masz gdzieś nieszczelnośc a wywala chek engine?
-
Myślę że wariuje overboost.Przeczyść i zmień umiejscowienie na obudowę akumulatora,to pomaga.:supz:
-
(zmień umiejscowienie na obudowę akumulatora,to pomaga)
sorki ale nie rozumiem.:P Narazie wymieniłem 2 opaski resztę dociągnąłem (od turbo do intercoolera), wyczyścilem odmę.. rezultat jest taki, że wszystko działa, jest zrywniejszy i nie ma turbo dziury aż takiej.:)) ale nie wiadomo czy to nie powróci, wyczyszczę jeszcze overbost, ale nieproszę o objaśnienie jak na obudowę akumulatora..??
-
Ja przełożyłem bez czyśzczenia plus nowe przewody bo te sztywne i hula aż miło chodiz o ten zawor overboost on jest na zderzaku pod akumulatorem i się go przenosi wyżej bo tam jest narazony na zanieczyszczenie czy inne czynniki.
-
EGR raczej nie ma z tym nic wspólnego, co do overboost, to juz tak, to on steruje podciśnieniem, ktore to z kolei steruje łopatkami od zmiennej geometrii w turbinie. Warianty sa cztery, overboost, gruszka sterująca bezpośrednio łopatkami (to raczej odpada) czujnik ciśnienia doładowania, albo same łopatki ciężko chodzą ;)
-
Cytat:
Napisał
irqus
Ja przełożyłem bez czyśzczenia plus nowe przewody bo te sztywne i hula aż miło chodiz o ten zawor overboost on jest na zderzaku pod akumulatorem i się go przenosi wyżej bo tam jest narazony na zanieczyszczenie czy inne czynniki.
Przejechałem ponad 200Km w tym po autostradzie i niestety nawrót choroby...:((
Można jakieś dokładniejsze informacje gdzie się znajduje ten overboost tak dokładniej.?? Widać to bez problemu, co trzeba zdemontować żeby się do tego dostać.?? Jak się to czyści.?? Będę próbował po kolei jakoś eliminować warianty..
-
-
Jak się do niego dostać demontujesz akumulator i cała jego podstawę klucz nasadowy 10 i odrkęcasz górną śrub e nastepnie od intecolera wkładasz rękę i odkręcasz dolną moze byc cięzkio z przewodami ja kupiłem dwa węże zbrojone do paliwa jeden bodajże o średni wewn. 4 mm i 3.5 bez problemu sie je nakłada :)
-
Ok, dzięki wielkie będę działał mam nadzieję że to pomoże.:)